Franse aardappelverwerking zoekt product op versmarkt

Het is een exceptioneel jaar voor de aardappelmarkt. De hittegolf in Europa heeft grote impact op de oogsten gehad. Volgens Francisco Moya van Négonor is het tekort op de Europese markt voor Frankrijk direct merkbaar.

"Vooral verwerkers kampen met een tekort aan product, zelfs producten die contractueel zijn vastgelegd. Ze zoeken nu zelfs naar rassen die niet bedoeld zijn voor verwerking. De Franse markt wordt erdoor verstoord."

Francisco Moya

Beschikbaar product
"Hoewel het algehele tekort niet te ontkennen valt, moeten we de zaken goed benoemen. Het tekort is van invloed op de prijzen, maar aardappelen zijn nog steeds beschikbaar voor de consument."

Een gesegmenteerde markt
"Het Franse aanbod is erg divers vanwege rassen en streekgebondenheid. De meest getroffen regio is het noorden waar grote hoeveelheden niet geïrrigeerd zijn. In Champagne, Beauce en Picardië werden meer plantages geïrrigeerd en had de hitte minder impact op de meeste contracten voor AGF uit deze streken."  

20% van de Franse aardappelen wordt geëxporteerd. Belangrijke afzetgebieden zijn Midden- Europa, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland.

Ook uien last van de hitte
De hitte was ook op de uienoogst van invloed. "Beschikbare hoeveelheden liggen onder het gebruikelijke gemiddelde. Ook dit zal van invloed op de markt zijn."

Négonor is onderdeel van Vitalis. Bedrijven uit deze groep verpakken en verhandelen ongeveer 210.000 ton aardappelen en 25.000 ton uien en specerijen per jaar.

Voor meer informatie:
Négonor
Rue Léonard de Vinci - Zi des petits Pacaux
59660 Merville
France
+33 (0)3 28 42 01 02
francisco.moya@negonor.com
www.negonor.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven