Eerste oogst uit kas BayWa in Verenigde Arabische Emiraten

"De Emiraten is een enorm aantrekkelijke markt"

Twee maanden na het planten van de eerste 90.000 zaailingen in Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten zijn het Duitse BayWa AG en Al Dahra Holding, LLC uit Abu Dhabi begonnen met het oogsten van de eerste 1,5 ton snacktomaten.

Vanaf oktober zullen consumenten deze premium groenten, met de merknaam Mahalli (mahalli.ae), in de schappen van hun lokale winkels kunnen vinden. De snacktomaten zijn op een areaal van vijf hectare geteeld binnen een hypermoderne klimaatgecontroleerde kas die BayWa en Al Dahra Holding binnen hun samenwerkingsverband Al Dahra BayWa Agriculture LLC hebben gebouwd.

De gehele productiefaciliteit bestaat uit twee klimaat-gecontroleerde kassen van ieder vijf hectare. Toen de oogst in de eerste kas begon, werd er gestart met het planten in de tweede klimaatgecontroleerde kas. Het doel van dit gezamenlijke project tussen BayWa en Al Dahra is om op een efficiënte manier groenten te telen en die lokaal op de markt te brengen en zo bronnen te conserveren. De klimaatomstandigheden voor de teelt zijn zeer problematisch in de Emiraten. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar regionale en duurzaam geproduceerde groenten en fruit. Zo was voor de productie begon de gehele eerste oogst van de Mahalli tomaten al verkocht. 


Een weergave van de in totaal tien hectare aan productiefaciliteiten: terwijl de oogst in de eerste kas begint, worden in de tweede kas de eerste gewassen geplant.

“Ik ben ontzettend blij dat we deze hypermoderne, klimaat-gecontroleerde kas in een zeer korte tijd op hebben kunnen zetten, dankzij de steun van onze lokale en internationale partners, en dat we nu al de eerste tomaten kunnen oogsten," vertelt Klaus Josef Lutz, de directeur van BayWa AG. “Het project is onderdeel van de specialiteitenstrategie van onze Group, waarmee we ons concentreren op speciale producten voor lucratieve markten en verkoopmogelijkheden op de lange termijn." 

“De Emiraten is een enorm aantrekkelijke markt," zegt Christiane Bell, hoofd van het wereldwijde verse producten segment bij BayWa. De Emiraten moet 80% van zijn goederen importeren. "Dit is waarom er een sterke wens is om zelfvoorzienend te zijn, vooral wat groenten en fruit betreft. Tegelijkertijd zijn mensen zich zeer bewust van de waarde van voeding van goede kwaliteit." 


Twee maanden na het planten van de gewassen in de eerste klimaat-gecontroleerde kas zijn de eerste snacktomaten klaar om geoogst te worden.

In de moderne klimaat-gecontroleerde kas in Al Ain kan jaarrond geteeld worden, onafhankelijk van de weersomstandigheden buiten. De kas verbruikt daarnaast tot wel 70% minder bronnen dan andere kassen, en kan tot tien keer meer verse producten produceren dan met de vollegrondsteelt. Tegen het eind van oktober zal er wekelijks 15 ton geoogst worden in de kas in Al Ain en de productie en het oogstproces in de kas vinden plaats volgens Europese standaards. De speciaal getrainde plukkers scheiden het rode fruit handmatig, terwijl onrijpe tomaten aan de plant blijven zitten. Het doel is om consumenten alleen de allerbeste, meest smaakvolle snacktomaten aan te bieden. De geoogste groenten worden vervolgens volledig automatisch gewogen en verpakt in trays van verschillende groottes. De verpakking, die ontwikkeld is met duurzaamheidsfactoren in het achterhoofd, bevat een folie die tot 22 maal opnieuw afgesloten kan worden. Er zijn ongeveer 100 mensen werkzaam in de kas die verschillende rollen in het proces vervullen. 

Voor meer informatie:
BayWa
www.baywa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven