Tegenwind uit het oosten voor prei

Tholen - Na een lange tijd van goede prijsvorming is de preiprijs vandaag voor het eerst onderuit gegaan. "We hebben wekenlang prijzen gezien van tussen de 80 en 110 cent, maar vandaag hebben we een dipje naar 65 tot 70 cent", vertelt John Wijnen, accountmanager bij Fossa Eugenia. Mogelijk dat het te maken heeft met de "tegenwind uit het Oosten" die ze momenteel op de Duitse markt ervaren.

"Dit seizoen heeft alle Nederlandse prei last van trips. De toegestane gewasbeschermingsmiddelen doen boven de 20 graden hun werk niet meer. Tijdens de warme zomermaanden heeft eigenlijk alle prei in zowel Nederland als België daardoor last gehad van trips. We zullen daar de hele herfst en winter mee te maken hebben, want eenmaal opgelopen trips schade herstelt zich niet meer. Bij sommige retailers zie je dat ze daar ook over communiceren richting klanten", vertelt John. "De situatie in België is eigenlijk hetzelfde maar ten oosten van ons lijken ze minder last van trips te hebben. Mogelijk dat ze daar beschikking hebben over sterkere middelen of het is er uiteindelijk minder warm is geweest."

Waar de handel ook rekening mee moet houden, is de verminderde opbrengst van zo'n 20 procent. "Ook al is het vanaf eind augustus redelijk groeizaam weer geweest, is de opgelopen achterstand door het extreem warme weer niet meer in te halen. Er is wel een kleine inhaalslag geweest, eerder rekenden we op 30 tot 40 procent minder opbrengst", besluit John.

Voor meer informatie
Fossa Eugenia
John Wijnen
T. +31 (0)883 210 224
E. john.wijnen@fossaeugenia.com
www.fossaeugenia.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven