Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe over Zuid-Afrikaans citrusseizoen:

"Citroenen goudhaantje, sinaasappelen stabiel, maar mandarijnen en grapefruit krijgen tik"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen stevent weer op de 'duty-deadline van 15 oktober af. Eddy Kreukniet van Exsa Europe geeft een update over het seizoen en blikt ook alvast vooruit. "Met name in de mandarijnen en citroenen zal de nieuwe aanplant zomaar in een groei van 15-20% resulteren. De vraag is hoe de markt daarop zal reageren. Diversificatie naar andere markten lijkt hoe dan ook noodzakelijk. Dit jaar heeft de Aziatische markt, waar doorgaans het beste fruit naartoe gaat, het weer prima gedaan, maar er gaan geen grotere volumes heen. Markten als het Midden-Oosten en Rusland maken een soortgelijke tendens door als Europa."

Voor dit seizoen verliep het seizoen voor de citroenenexporteurs uiterst succesvol. "Argentiniƫ had te kampen met tekorten en Zuid-Afrika is in dat gat gesprongen. Hierdoor werd de markt vele malen beter dan we met z'n allen gedacht hadden en heeft Zuid-Afrika uiteindelijk wel 33% meer citroenen naar Europa verstuurd", vertelt Eddy. "Inmiddels zitten we in de laatste weken van het seizoen en zitten we in een dalende markt als gevolg van de Turkse en Spaanse aankomsten."

Het was echter niet alleen goud wat er blinkt in het Zuid-Afrikaanse citrus. "De consumptie van grapefruit en mandarijnen heeft deze zomer een behoorlijke tik opgelopen door het warme weer. Nu de scholen weer zijn begonnen is de markt zich weer aan het herstellen, maar juli en augustus waren voor deze producten taaie maanden. Telers in Zuid-Afrika die dit jaar niet de mix van producten hebben, kunnen ook een bijzonder moeilijk jaar tegemoet gaan."

"De sinaasappelmarkt is tot nu toe zowel voor hand- als perssinaasappelen erg stabiel geweest. Traditioneel zien we richting 15 oktober wat meer aanvoer, wat ook nodig is om na de duty-deadline de programma's te bedienen. Het is nog even afwachten hoe de markt op deze extra volumes zal reageren", constateert Eddy. "Positief is dat men in Zuid-Afrika de Black Spot onder controle heeft, gezien het aantal vondsten. Wel zijn er een aantal FCM-vondsten geweest, waar Zuid-Afrika zelf pro-actief op heeft gereageerd met cold treatment. Daaruit blijkt ook wel dat het goed en noodzakelijk is dat men die route heeft bewandeld."

Biologisch citrus vormt nog geen onderdeel uit van het assortiment van Exsa. "Hoewel de markt voor biologisch citrus ook stabiel groeit, komen er voor de telers veel aandachtspunten bij kijken en gecombineerd met de lagere opbrengst moet daar ook een hogere kostprijs tegenover staan om de inspanningen van de telers te betalen.Wij kiezen daarom voor 'chem-free' citrus, waarbij bijvoorbeeld in de post-harvest geen wax wordt toegepast op vooral de citroenen, waarvan de schil veel wordt gebruikt. Tegelijkertijd is het voor ons een ideale route om te voldoen aan de MRL-eisen die de discountformules hanteren", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com