Italië: kleinere granaatappeloogst

De granaatappelen die afkomstig zijn uit Spanje zijn vanwege de klimatologische omstandigheden klein van formaat en ook in Italië zijn er problemen want daar wordt een kleinere oogst geregistreerd. Drie spelers uit de sector geven hun mening.

Calabrië
In de Piana di Gioia Tauro zijn de hoeveelheden vrij laag vanwege het wisselende warme weer en de regen. "Er zijn diverse telers die één of twee hectare met granaatappelen hebben. Degene die bijvoorbeeld het Wonderful ras telen maken melding van dalende opbrengsten. Momenteel zijn er geen verder investeringen gepland", zegt Stefano Floramo.

Het seizoen van de Wonderful granaatappel zal over een week beginnen en loopt tot 15-20 oktober, afhankelijk van de temperatuur.


Het Wonderful ras

Apulië
Teler Giacomo Linoci, van het gelijknamige Apulische bedrijf, signaleert een kleine daling. "De daling is minder dan aanvankelijk werd verwacht en ook de kwaliteit zal beter zijn dan vorig seizoen, toen we last hadden van cracking. De granaatappelen zijn nu uniformer en groter."

Op 26 augustus is begonnen met de oogst van het Acco ras, 20 dagen eerder dan voorgaande seizoenen. "In de eerste week van oktober gaan we starten met de oogst van het Wonderful ras. Het seizoen zou tot maart moeten duren met een piek in januari."

Over de concurrentie zegt Linoci: "Vorig jaar hadden we flinke concurrentie uit Egypte, dat de granaatappel tegen bodemprijzen aanbood. Er is minder druk vanuit Turkije in vergelijking met twee jaar geleden en dat komt waarschijnlijk omdat zij naar Rusland kunnen exporteren."

Acco ras

Sardinië

Sardinië blijkt qua areaal achter bij de andere gebieden. In het zuiden en midden van het eiland worden de meeste granaatappelen geteeld. "Je start met investeren in een product. Het is een soort dat interesse wekt en steeds meer telers vergroten het aantal hectare, maar op dit moment wordt er niet veel geïnvesteerd", zegt Orazio Casalino.

Dit jaar heeft de overmatige regen problemen veroorzaakt. "Ook waren er wat problemen met de bestuivende insecten omdat de hoge luchtvochtigheid het stuifmeel minder vruchtbaar maakt. Toch is de kleur en de kwaliteit van de granaatappelen goed. We hopen dat de lage opbrengsten kunnen worden gecompenseerd door hogere prijzen."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven