Profel:

Slechte oogst erwten en bonen in Europa

Europese bedrijven die groenten invriezen en conserveren in de belangrijkste productielanden vermelden tekorten aan erwten en bonen - twee centrale producten voor de sector. Daar waar de erwtenopbrengsten voor belangrijke productiegebieden in België, Nederland en Frankrijk 5 tot 10 % lager liggen dan geraamd, werd het Verenigd Koninkrijk - Europa's grootste productiezone aan erwten - ernstig getroffen met een reductie van 35 %.Ook de bonenoogst werd sterk getroffen door een lagere productie met 20 tot 25 % in België en het Verenigd Koninkrijk. De opbrengsten in Frankrijk en Nederland scoren 10 tot 15 % lager dan geraamd als gevolg van problemen bij het zaaien en lagere opbrengsten.

Bladgroenten in het Verenigd Koninkrijk zijn schaars in aanbod voor de verwerkers omdat de versmarkt belangrijke volumes overnemen. De opbrengsten van wortelgewassen vallen ook lager uit dan normaal. Duitsland en Polen melden normale campagnes.

Bovenop de zorgen van de verwerkingsindustrie met betrekking tot de hoeveelheden voor dit jaar, is de sector weinig optimistisch over het komende seizoen gezien de uitzonderlijk hoge graanprijs weegt op de contracten en de concurrentie om beschikbare akkerbouwgronden met andere gewassen toeneemt.

Bron: Profel/Vegebe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.