De paddenstoelen-goeroe uit Thüringen

Lothar Schreier uit de Duitse deelstaat Thüringen heeft een kennersoog: overal waar de 51-jarige loopt, vallen hem links en rechts paddenstoelen op, die anderen ofwel over het hoofd gezien hebben of achteloos platgetrapt hebben. Sinds 1986 is Schreier paddenstoelenadviseur. Zijn passie voor deze organismen heeft hij vooral van zijn ouders overgenomen, vertelt hij. Zijn familie stamt uit het voormalige Duitse gebied in het huidige Tsjechië. Hier speelden paddenstoelen een belangrijke rol in de keuken. „Mijn moeder heeft altijd al veel met paddenstoelen geëxperimenteerd. Als zij er één op had gegeten en deze goed vond, mocht de rest van het gezin er ook van genieten." Nadat Schreier zich later steeds intensiever voor paddenstoelen en de natuur in het algemeen begon te interesseren, duurde het niet lang meer voordat hij paddenstoelenadviseur werd.

Paddenstoelenverzamelaars uit zijn regio kunnen gratis gebruik maken van de diensten van de paddenstoelenadviseur. Hij werkt namelijk net als zijn collega's uit ander regio's op vrijwillige basis. De experts zeggen echter, dat het aantal verzamelaars dat zich tot hen wendt in de laatste jaren eerder is afgenomen. Dat ligt wellicht mede aan het internet, waarop men inmiddels talrijke websites kan vinden die hulp bieden bij het bepalen van paddenstoelensoorten. De paddenstoelenadviseurs waarschuwen echter om op basis van deze informatie te bepalen met welke paddenstoel je te maken hebt. „De geur van een paddenstoel is vaak heel belangrijk om te kunnen bepalen om welke soort het gaat", zegt Schreier. En deze kan niet via internet vastgesteld worden. Dat is dan ook één van de redenen waarom paddenstoelenadviseurs niet telefonisch of per e-mail kunnen vertellen of een paddenstoel veilig is om te eten.
 
Voor diegenen die een eerste grove houvast willen hebben voor wat eetbaar is en wat niet, heeft Schreier een eenvoudig advies: „Van de 3.500 tot 4.000 paddenstoelensoorten die er in Thüringen zijn, zijn er slechts zo'n 140 giftig", zegt hij. „Die moet je uit je hoofd kennen."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.