Evelien Vanlerberghe, Tryvan/Trypol Pack

“Optisch sorteren van spruiten bespaart helft personeel”

Tholen – "We verwachten een latere start van het spruitenseizoen als gevolg van de droogte. Op dit moment zijn de spruiten nog wat aan de kleine kant en dit heeft invloed op de oogst. Ook zal de opbrengst dit jaar iets lager zijn als gevolg van het weer", vertelt Evelien Vanlerberghe van Tryvan. 80% van de spruiten voor de versmarkt is bestemd voor de export naar Frankrijk, Nederland en Duitsland. "We zien de populariteit van spruiten groeien. Er is de laatste tijd veel aandacht voor spruiten en ze hebben een beetje het superfood imago gekregen. Vorig seizoen hebben we de vraag naar spruiten in Frankrijk zien toenemen, misschien ook omdat we spruiten hebben van Franse origine. De vraag naar Duitsland bleef voor ons redelijk gelijk. Het is dit seizoen weer afwachten wat de vraag gaat doen." 
 
De vroege spruiten van het ras Abachus
 
"Spruiten zijn een typische wintergroente en dit zien wij sterk terug in de vraag. De consumptie is hoger wanneer het koud is buiten", vertelt Evelien. Het spruitenseizoen begint in september voornamelijk voor de versmarkt. In november start de oogst voor de industrie. De spruiten groter dan 30 millimeter zijn bestemd voor de versmarkt en de kleinere spruiten van 15 tot 35 millimeter gaan naar de industrie. "We leveren onze spruiten aan de diepvriessector voornamelijk in West-Vlaanderen en in minder volume aan Nederland en Frankrijk. De combinatie vers en industrie is voor ons erg interessant om het rendement zo optimaal mogelijk te houden."
 
Tiebe, Evelien, Bart, Milan, Sam en Louise
 
Trypol Pack
L&K is het oorspronkelijke bedrijf en is gestart door Luc Trybou. Enkele jaren geleden is zoon Sam met zijn vrouw Louise in het bedrijf gestapt en Bart en zijn vrouw Evelien. "Wij hebben er in 2008 voor gekozen een eigen bedrijf op te richten, zo heeft ieder zijn eigen bedrijf en kunnen we flexibel samenwerken voor de afzet. Ook werken we veel samen met Nederlandse, Belgische en Franse handelaren voor de versmarkt", vertelt Vanlerberghe. In 2013 is het verpakkingsbedrijf Trypol Pack opgericht om de efficiëntie van het bedrijf te optimaliseren. "Via het verpakken van het product kunnen wij toegevoegde waarde leveren en ons te positioneren in de markt. Er was de laatste jaren een trend van verpakte producten en op deze manier hebben ze in de supermarkten minder afval. De verpakking heeft ook op de houdbaarheid een positieve uitwerking. Spruiten in flowpack zijn langer houdbaar."
 
 
Rechtsboven de 14-kops ronde weger van het merk Multiweigh
 
Optische sorteermachine
In 2017 heeft Tryvan een optische sorteermachine aangeschaft. "We willen zoveel mogelijk automatiseren. Het is lastig om arbeidskrachten te vinden, omdat het werk zo intensief is. Met de optische sorteermachine hebben we tijdens het sorteren de helft minder personeel nodig dan voorheen", zegt Evelien. Eind september krijgt het bedrijf ook een optische sorteerder voor op de oogstmachine. Deze zorgt ervoor dat er minder afval van het veld mee word genomen en zo de processen zo efficiënt mogelijk te maken. 
 
De optische sorteermachine is in 2017 aangekocht en is van het merk Tomra type Halo. De sorteerder heeft een capaciteit van 10.000 kilo per uur.
 
Flowersprouts
"Wij doen nu enkel normale groene spruiten. De vraag naar flowersprouts of paarse spruiten krijgen we meestal rond de feestdagen, maar die vraag is erg klein. Het is nog een beetje een nichemarkt. Ik verwacht dat het nog een vrij kleine markt blijft, maar voor horeca en gelegenheden is het wel een erg leuk product", aldus Evelien. West-Vlaanderen is een goede streek voor het telen van spruiten. "Er wordt redelijk wat volume geteeld hier, er zijn nog een 100-tal grote en kleine telers hier in België."
 
De plukmachine van het merk Deman. Linksonder de optische sorteerder die op de plukmachine komt is van het merk Deman.
 
Voor meer informatie:
Bart & Evelien Vanlerberghe
Trypol Pack bvba
7de Geniestraat 40
8650 Houthulst
België 
+32(0) 495 3327 99
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven