Johan Vrijland (JNV Produce) verwacht komende weken noch drama noch spektakel

"Britse retailers en snijderijen gaan vaak tot laatste colli door met Spaans product"

Tholen - De Spaanse kasgroenten waren dit seizoen langer op de markt dan verwacht en dat zorgde voor een lastige marktsituatie voor de Nederlandse export. "In het Verenigd Koninkrijk houdt men toch vaak lang vast aan het Spaanse product, waar retailers in andere Europese supermarkten nog weleens makkelijker overschakelen op het Hollandse product", vertelt Johan Vrijland van JNV Produce uit Maasdijk. "Dat de Hollandse groenten eerder op de markt kwamen dan verwacht door een goede zetting en voldoende zonlicht, droeg ook niet echt bij aan de Europese marktsituatie."

Inmiddels loopt het Spaanse seizoen ten einde. "De laatste grootwinkelbedrijven en snijderijen gaan dit weekend over. Dan zitten we voor 100% in het Noord-Europese product", constateert de exporteur op de Britse markt. "De markt zal de komende tijd haar balans moeten vinden, maar gezien de verwachte aanvoer verwacht ik dit voorjaar en deze zomer een relatief goede markt. Het zal geen spektakel worden en de zomer zal het relatief slechte voorseizoen niet zomaar goed maken, maar ik verwacht ook geen drama's qua prijsvorming."

"De vraag naar komkommers vanuit het Verenigd Koninkrijk ontwikkelt zich positief. Het Britse komkommerareaal is de laatste jaren gekrompen en dat resulteert in meer vraag naar onze komkommers. Ik verwacht dan ook redelijke komkommerprijzen. Het Nederlandse paprika-areaal is beperkt uitgebreid en mede hierdoor verwacht ik geen prijsspektakel." Met niche-producten onder glas is het volgens de exporteur lastig om een rol van betekenis te spelen op de Britse markt. "Vaak is de aanvoer en de prijs te onregelmatig om er continuïteit in te krijgen. Wat dat betreft creëer je op de Britse markt niet zomaar een vaste lijn met relatief hoge waardes."

Van de economische situatie in het Verenigd Koninkrijk ervaart Johan vooralsnog geen grote gevolgen. "Ik vind dat de Britse economie zich redelijk staande houdt. De laatste dagen is het pond wat verzwakt, maar verleden week was de koers juist weer positief. Wel verwacht ik de komende tijd meer pieken en dalen. Als er een uitspraak over een harde Brexit wordt gedaan, zie je gelijk een verzwakking van het pond, maar het tegenovergestelde vindt ook plaats."

"We zullen ons nu toch moeten voorbereiden op de Brexit die zal gaan plaatsvinden. Dat kan alleen op basis van de bestaande informatie en die omvat niet zoveel, maar we zullen wel nu al moeten anticiperen op een nieuwe situatie in de supply chain. Douane- en exporttechnisch zal er het nodige veranderen en dat zal per saldo voor allen geen voordeel zijn. Zo zullen last-minute orders lastiger zijn en zal ook het logistieke, administratieve apparaat logger verlopen. We zullen als export de maximale service moeten blijven verlenen maar binnen nieuwe opgelegde wettelijke parameters. Van de hele supply chain zal een verandering van denken en handelen worden verwacht, maar uiteindelijk vindt dit zijn weg wel weer."

Voor meer informatie:
JNV Produce Marketing
Honderdland 242
2676 LV Maasdijk
Tel: 0031 174241400
Fax: 0031 174244942
sales@jnvproduce.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven