Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Diederik Peters, Greefa: "Een geslaagde uitdaging"

Nieuwe inpakrobot voor appelen

Tholen - Greefa heeft onlangs de SmartPackr2 gelanceerd. Dit is een inpakrobot die in eerste instantie voor appelen is ontwikkeld. Diederik Peters was als project manager development nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces van het totale team van zes. "Het zich richten op appelen was een uitdaging. In het pakblad moeten de appelen namelijk met de bloskant naar boven liggen en alle stelen dezelfde kant op wijzen. We zijn hierin geslaagd."



De SmartPackr2 werkt als volgt. De appelen worden aangevoerd en roteren terwijl ze door de camerakast gaan. De appel ligt op twee afzonderlijke diabolo's. Deze diabolo's rollen de appelen in de juiste richting om foto's te kunnen maken. De camera's nemen meer dan 70 foto's per vrucht. De foto's worden aan elkaar gekoppeld zodat de meest gunstige kant van de appel bepaald kan worden. Deze positie- en oriëntatiegegevens worden ook doorgespeeld aan de robot, zodat de kroonsteeloriëntatie voor ieder appel hetzelfde is. 

De camerakast kan worden uitgebreid met Greefa's meetsysteem voor externe kwaliteitsbepaling, iQS (Intelligent Quality Sorting System). Dit systeem bepaalt dan of iedere afzonderlijke appel voldoet aan de kwaliteitseisen. Mocht dat niet zo zijn, dan worden die appelen uit de lijn verwijderd. 



De robot pakt de appelen op met een zuignap. De zuignap heeft een speciale vorm, zodat de appelen niet beschadigen tijdens het oppakken en wegleggen. Diederik: "Vruchtvriendelijkheid was één van onze eisen waar SmartPackr aan moest voldoen. Daarom hebben we tijdens het testen ook Golden Delicious gebruikt. Dat is een kwetsbare appel, dus dat was een goede test. Toen we zagen dat het fruit onbeschadigd bleef nadat ze door SmartPackr opgepakt en weggelegd was, wisten we dat we op de goede weg waren." De robotarm kan de appel horizontaal 360 graden draaien. 



Bij de uitvoer worden de appelen op losse pakbladen of in een eenlaags doos met pakblad gelegd. De instellingen op de machine bepalen in welke hoek de appel weggelegd moet worden. Bovendien herkent de camera de tray. Hoeveel appelen kunnen er in? Welke tray wordt er gebruikt? En is deze tray geschikt voor deze appelmaat? De aangevoerde appelen variëren van 60-100 mm doorsnee. Het appelformaat bepaalt mede het pakbladtype. De pakbladen worden overigens ook automatisch aangevoerd.

De SmartPackr2 heeft twee robotarmen. Hierdoor is de capaciteit behoorlijk opgeschroefd ten opzichte van zijn eenarmige broer: tot 2 appelen per seconde. Al deze (en vele andere) slimme oplossingen van de inpakrobot zijn gepatenteerd. De SmartPackr2 kan ingezet worden in een aparte verpaklijn of direct aan een sorteermachine. 


Diederik Peters

Via onderstaande beelden zien we de SmartPackr2 in actie


De eerste machines zijn al verkocht. Bij Vogelaar in Krabbendijke worden er binnenkort twee geïnstalleerd.

Voor meer informatie:
Tel: 0345 – 57 81 00