Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grondig onderzoek na groeiend aantal onderscheppingen late Valencia's, aldus CGA woordvoerder.

Zuid-Afrikaanse citrussector neemt nieuwe risicobeperkende maatregelen CBS

De Spaanse agrarische bond UNIÓ de Llauradors meent dat het groeiende aantal gevallen van CBS-onderscheppingen van Zuid-Afrikaans citrus in de tweede helft van het seizoen 2017 het bewijs is dat de Zuid-Afrikaanse sector de quarantaineziekte niet serieus genoeg neemt, een bewering die door de Zuid-Afrikaanse sector met klem wordt ontkend. 

"De sector heeft een serieuze analyse gemaakt van alle factoren die verband houden met de CBS-gevallen in 2017 en twee nieuwe maatregelen geïmplementeerd om het CBS-risicomanagement te versterken en het risico voor Europa nog verder te beperken," laat een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse citrussector weten. Hij voegt er aan toe dat het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Bosbeheer (DAFF) Europese ministeries zeer binnenkort over deze extra maatregelen zal informeren. "Een volledig verslag over de kwestie wordt begin december verwacht."

Het tekort aan perssinaasappelen als gevolg van het vroege einde van de Braziliaanse oogst en de schade van orkaan Irma aan de sector in Florida stuwde de Europese vraag naar Zuid-Afrikaanse Valencia's op. Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben gretig op deze onverwachte kans ingespeeld, waardoor het aantal ladingen van 44,9 miljoen dozen (15 kilo) eind week 38 naar 50,8 miljoen dozen eind week 44 steeg. 

Volgens UNIÓ de Llauradors werden er in oktober negentien ladingen Zuid-Afrikaans citrus met quarantaineziekten onderschept, waarvan dertien ladingen met sinaasappelen, twee met citroenen en één lading mandarijnen. Van dit aantal was is in vijftien gevallen sprake van citrus black spot (Guignardia citricarpa) en éénmaal werd de Afrikaanse fruitmot aangetroffen. 

"Tot oktober onderschepten de autoriteiten 37 ladingen Zuid-Afrikaans citrus die met ziekten besmet waren op EU-grondgebied. In 2016 werden er 21 ladingen onderschept, in 2015 44 en in 2014 53. "Uit deze cijfers blijkt dat Zuid-Afrika in het oude patroon lijkt te zijn vervallen," meent de UNIÓ, die zich beklaagt over het feit de de Europese Unie ongevoelig was voor de fytosanitaire zorgen die de bond eerder had geuit. 

In oktober besloot de Zuid-Afrikaanse citrussector om de export voortijdig te beëindigen als reactie op de CBS-onderscheppingen. De sector liet toen weten dat dit besluit genomen werd als maatregel om haar toekomstige toegang tot de Europese markt veilig te stellen. 

Het onderzoeksbureau van de Citrus Growers's Association, River Bioscience Pty, heeft onlangs samen met het internationale onderzoeksinstituut, Citrus Research International, een nieuw beschermingsmiddel tegen CBS geïntroduceerd onder de naam RB1. Het middel is het enige gewasbeschermingsmiddel dat het actieve bestanddeel dikaliumfosfaat bevat. In de wekelijkse nieuwsbrief van CGA benadrukte voorzitter Justin Chadwick nogmaals de ernst waarmee de sector het CBS-probleem aanpakt. "EC-verordening/422/2014 die van toepassing is op de import van Zuid-Afrikaans citrus in de EU, schrijft een 100% controle van CBS op exportfruit naar de EU voor."
Publicatiedatum: