Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frederik Devos, teler

"Rond de feestdagen stijgt de vraag naar mini-groenten"

Tholen - Naast de avocado, mango en de vergeten groenten, rukken ook de mini-groenten steeds verder op. Daarnaast blijven seizoensproducten populair onder de consumenten. Teler Frederik Devos uit Ardooie besloot het beste van beide werelden te nemen en teelt naast mini-groenten ook pompoenen en kolen.


Teler Frederik Devos teelt zowel kolen als pompoenen en rapen.

In 2007 nam Frederik het ouderlijk teeltbedrijf over van zijn vader. Hoewel de vollegrondsteler begon met prei en courgettes, houdt hij zich ondertussen bezig met andere groenten. "Het type courgettes, prei en peterselie dat wij telen, verschuift langzamerhand", geeft hij aan. "Wij zijn begonnen met peterselie, maar de laatste vijf jaar zijn we daar ook pompoenen bij gaan doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Butternut, Spaghettipompoen en de speciale pompoenen voor Halloween. Daarnaast houden wij ons sinds dit jaar ook bezig met de teelt van spitskool."

Mini-groenten
Hoewel de vraag naar kleine groenten en seizoensgebonden groenten twee aparte stromingen zijn, komen ze volgens Frederik ook wel eens samen. "Tijdens kerst en nieuwjaar willen mensen graag kleine groentenvarianten hebben", zo geeft hij aan. "De mini-groenten zijn populair als versiering op een bord in restaurants. Meestal werd dat aangevoerd vanuit Groot-Brittannië of Prince de Bretagne in Frankrijk, maar nu gaan we het ook in België proberen. Vanuit de REO Veiling proberen we de mini-groenten, zoals de mini-wortelen die wij hebben, aan de man te brengen. Vorig jaar zijn we met de teelt gestart, maar je moet een strakke planning aanhouden. Na nieuwjaar valt de populariteit van mini-groenten weer iets terug tot aan Pasen. Tijdens de paasdagen stijgt de vraag van mini-groenten weer iets."

Meer pompoenvariëteiten
Half september tot begin november staan de pompoenen bij Frederik centraal. Rond die tijd worden de verschillende variëteiten geoogst. "De Butternuts zijn zo 1 à 2 kilo", gaat de teler verder. "Na de oogst bewaren wij de pompoenen rond de 12 graden. Dat geldt ook voor de Crown Prince. Een dag voor de levering van de pompoenen wassen wij ze, zodat ze schoon zijn als ze vertrekken. In totaal hebben wij enkele hectare pompoenen, die wij al een jaar of vijf telen. Het valt op dat de traditionele pompoen minder in trek is in vergelijking met vroeger. Dit komt waarschijnlijk doordat er gewoon meer keuze is. De Spaghettipompoen heeft bijvoorbeeld een zoete smaak en ook de Crown Prince loopt beter in vergelijking met eerst."

Dat pompoenen steeds populairder worden onder de Vlaamse consumenten, blijkt uit de cijfers van de REO Veiling. Waar in 2014 nog op 205 hectare pompoen verbouwd werd, is dat aantal in 2017 gestegen naar 505 hectare, waarvan 462 hectare op Vlaamse grond ligt. Meer dan het dubbele dus.


Frederik toont een witte Crown Prince. Op de voorgrond liggen de gele Butternuts. Het is volgens de teler belangrijk dat pompoenen in rekken liggen, zodat ze voldoende kunnen ventileren.


Volgens Frederik hebben de traditionele pompoenen last van concurrentie van andere variëteiten.


Ook de Spaghettipompoen heeft baat bij een goede ventilatie tijdens het bewaarproces.

Rapen
In het rijtje van vergeten groenten die weer populair aan het raken zijn, kunnen ook de rapen toegevoegd worden. Sinds vier jaar teelt Frederik ook rapen. "Wij telen en wassen de rapen hier", vertelt hij. "Wij zien toch wel een groeiende vraag naar dit product. Mensen kiezen steeds vaker voor producten zoals rapen. Eén raap tussen de aardappelpuree geeft bijvoorbeeld al een heerlijke smaak." Ook de cijfers van de REO Veiling geven aan dat de raap aan populariteit aan het winnen is. Jaarlijks wordt er voor de diepvriessector in België zo'n 350 hectare rapen geteeld, wat de laatste jaren redelijk stabiel is gebleven. Bij de versmarkt is dat anders. Daar was tussen 2015 en 2017 een stijging gaande van 170 hectare naar 225 hectare, zo blijkt uit cijfers van de REO Veiling.


Op de achtergrond worden de rapen gewassen, waarna ze vervolgens gewogen en verpakt worden.