Aardbeien blijven voornaamste product voor Zweedse Scandinavian Berry Company

Hoewel aardbeien nog altijd de belangrijkste categorie voor SBK Sweden (Scandinavian Berry Company) is, im- en exporteert het Zweedse bedrijf tegenwoordig een breed scala aan groenten- en fruitsoorten binnen heel Europa. "Jaren geleden startte mijn oom deze zaak als aardbeienverkoper op de lokale markt. Op een bepaald moment begon hij rechtstreeks met telers zaken te doen, wat tot relaties heeft geleid die tot op de dag van vandaag stand houden. Tegenwoordig is het nagenoeg onmogelijk om zo direct zaken te doen met telers en we prijzen ons dan ook gelukkig dat we over een groot netwerk van telers beschikken die hun zachtfruit uitsluitend aan ons leveren. Dit betekent dat wij altijd verzekerd zijn van aanvoer, ongeacht wat er op de markt gebeurt. Onze partners zijn zeer trouw en ik denk dat dit te danken is aan het feit dat we hen altijd betrekken in onze deals omdat we ze mee willen laten profiteren van ons succes," vertelt Ramazan Fidan van SBK. Tijdens het binnenlandse aardbeienseizoen verhandelt het bedrijf uitsluitend Zweedse aardbeien en buiten het seizoen importeert SBK zijn aardbeien uit Spanje en België.

SBK blijft groeien. Het bedrijf begon ooit met twee medewerkers maar heeft er inmiddels 32 in dienst. Bovendien beschikt het over magazijnen in Göteborg en Malmo. Het hoofdkantoor van SBK is nabij Stockholm gevestigd. Ramazan vertelt dat naast aardbeien wilde paddenstoelen in dit jaargetijde ook zeer populair zijn op de binnenlandse markt. 

"We hebben een flinke aanvoer van wilde paddenstoelen in Zweden in deze tijd van het jaar en in landen als Spanje, Turkije, Frankrijk en België is hier veel vraag naar. Cantharellen en wilde zwarte kruisdisteloesterzwammen zijn het meest in trek voor de export," vervolgt Ramazan. Naast de handel in binnenlandse groenten en fruit heeft SBK ook een jarenlange ervaring met de import van exotische AGF voor Zweedse consumenten die van origine uit Azië en het Midden-Oosten afkomstig zijn. 

"In de jaren dat we op de markt actief zijn, hebben we gemerkt dat Zweedse consumenten steeds meer gaan experimenteren met onbekende groenten en fruit, waarvan ze voorheen niet wisten hoe ze deze moesten bereiden. We verkopen ook kaki's maar de gemiddelde Zweed heeft geen idee wat voor fruitsoort dit is. Hier komt echter steeds meer verandering in en dat is vooral duidelijk merkbaar bij retailers zoals ICA, waar steeds meer exoten in de schappen liggen. Zodra een groente- of fruitsoort bij deze supers in het schap ligt, dan weet je dat het op weg is een regulier product te worden."

Voor meer informatie:
Ramazan Fidan
SBK Sweden AB
Tel: +46728577741
Fax: +468917070
Email: sbk@live.se
www.sbksweden.se

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven