Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder grote Spaanse uien door hittegolven

Het Spaanse Grano-uienseizoen is in Spanje in volle gang. Zowel qua volume als met betrekking tot de kwaliteit is de Grano-ui de meest representatieve uiensoort van Spanje. Hoewel het einde van de oogst pas na september en een deel van oktober afloopt, geven prognoses nu al aan dat er minder volume zal worden geproduceerd. Ook is er een tekort aan uien van grote maten. In het vorige seizoen hadden Spaanse uientelers te maken met problemen door de lage prijzen. Daardoor is voor dit seizoen het areaal voor de uienteelt afgenomen. Bovendien hebben hittegolven een lage opbrengst veroorzaakt.

"We hadden in juni en juli twee maanden aan buitensporig hoge temperaturen. Dit is echter precies de periode waarin de Grano-uien zich ontwikkelen," zegt Alfonso Tarazona van ACEC, de Spaanse vereniging voor uientelers en -exporteurs. "Doordat er zoveel nachten waren met temperaturen tussen de 25 °C en 30 °C, is de groeicyclus van de planten versneld. Daardoor heeft de bol van de ui te weinig tijd gehad om zich goed te ontwikkelen. Als de situatie in deze maand niet verandert, gaat dit de reden zijn waarom er zoveel kleine en medium uien zijn en waarom grote maten schaars gaan zijn."

Volgens Tarazona is dit nu al terug te zien in de prijzen op de markt. "Grote uien zijn duurder geworden. We moeten nog afwachten hoe de oogst in de rest van Europa gaat zijn, maar op dit moment lijkt dit de trend te worden." De resultaten tot nu toe voor vroege uien en lente-uien lijken qua prijs negatief te zijn. "De oogst van deze uiensoorten is op zich niet beïnvloed door de hittegolven. Maar omdat de groeicyclus zo snel liep, is er veel overlap met de grote volumes aan uien van het vorige seizoen, die nu nog in opslag staan," legt Tarazona uit. "In het vorige jaar was in bijna alle producerende en importerende landen sprake van een uitbundige oogst. Hierdoor is de uienexport zowel in Europa als daarbuiten afgenomen."

Volgens Tarazona wordt er echter ook geëxporteerd naar markten die onlangs pas zijn geopend. Dit betreft landen als Taiwan, Brazilië, Canada en de VS. Ook blijven de exportvolumes naar het Midden-Oosten stabiel, waar men de voorkeur heeft voor witte uien tegenover gele of rode uien.

"Als Spaanse uien ergens voor het eerst op de markt komen, hebben ze meestal de neiging daar te blijven. Onze uien kunnen overal naartoe worden geëxporteerd. De sterke eigenschappen van Spaanse uien zijn de formaten, het uiterlijk, de smaak en de houdbaarheid. De houdbaarheid wordt steeds meer uitgebreid dankzij de nieuwe rassen die we ontwikkelen. Spanje is goed bezig zijn service te verbeteren en onze exporteurs worden steeds professioneler," zegt Alfonso Tarazona tot slot.

Publicatiedatum: