Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In Oekraïne, Moldavië, Oezbekistan, Georgië en Tadzjikistan

Uien de meest winstgevende teelt in 2024/25

Het team van EastFruit heeft onlangs via hun Telegram-kanaal een anonieme enquête uitgevoerd om het marktsentiment te peilen over de meest potentieel lucratieve gewassen voor het seizoen 2024/25. Deze enquête besloeg verschillende regio's, met voornamelijk deelname van marktspelers uit Oekraïne, Moldavië, Oezbekistan, Georgië en Tadzjikistan. Ten tijde van dit rapport had de peiling meer dan 400 deelnemers aangetrokken, waarvan 275 hun stemmen uitbrachten voor specifieke gewassen.

Tot verrassing, ondanks de aanzienlijke verliezen die boeren en handelaren vorig seizoen in de uienmarkt leden, zijn uien weer als koploper naar voren gekomen. Een aanzienlijke meerderheid van de marktdeelnemers projecteert een winstgevende opbrengst uit uien.

Bij het ingaan op de details identificeerde 41% van de respondenten uien als het gewas dat in het komende seizoen de hoogste rendementen belooft te leveren. Aardappelen, met 20% van de stemmen, behaalden een respectabele tweede plaats, wat wijst op een sterk marktvertrouwen ondanks dat ze achter uien aanlopen. Wortelen, getroffen door een overaanbod in bepaalde regio's gedurende 2023, zijn gedaald naar de vierde plaats in de winstgevendheidsranglijsten. Ondertussen is kool gestegen naar de derde plaats, dicht achter aardappelen, met 16% van de deelnemers optimistisch over het verdienpotentieel in het nieuwe seizoen. Bieten houden de minst gunstige vooruitzichten, met slechts 10% van de stem.

Het is belangrijk op te merken dat dergelijke enquêtes algemene trends kunnen weerspiegelen, maar niet de enige basis moeten zijn voor landbouwplanning. Winstverwachtingen sturen vaak de beslissingen over teelt, maar de daadwerkelijke marktprestaties kunnen afwijken van deze voorspellingen. Als zodanig moet deze enquête worden beschouwd als een instrument voor strategische besluitvorming, aangevuld met een grondige analyse van verschillende andere factoren.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: