Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Syrische studenten beginnen nieuw schooljaar op eetbare speelplaatsen

Volgende week begint de school weer in Syrië en duizenden schoolkinderen zullen kunnen profiteren van een voedingsprogramma dat schooltuinen gebruikt om studenten te leren hoe belangrijk het is om groenten en fruit te eten als deel van een evenwichtig en gezond dieet.

Ongeveer de helft van de Syrische bevolking heeft voedselhulp nodig en ongeveer 7 miljoen mensen zijn voedselonzeker. Hierbij zijn jonge kinderen vaak het meest kwetsbaar voor ondervoeding, wat ernstige en langdurige gevolgen kan hebben voor hun groei en toekomstige ontwikkeling.

"De voortdurende crisis in Syrië heeft een vernietigend effect op de gezondheid en voeding van een hele generatie kinderen," zegt Adam Yao, waarnemend FAO-vertegenwoordiger in Syrië. "Maar via deze schooltuinen leren kinderen nu over belangrijke concepten die verband houden met voedsel en voeding, terwijl ze ook toegang hebben tot voedzame groenten en fruit."


Schoolkinderen en hun leraren planten sla op een school in Tartous, Syrië. Foto: FAO/Zaki Khozam

Dit is de eerste keer dat schooltuinen in Syrië op de basisschool zijn geïntroduceerd. Hiervoor zijn er 300 leraren opgeleid in 17 scholen, waaronder in de door conflicten getroffen gebieden Aleppo, Hama, Homs, Idleb en Damascus. Via het programma leren meer dan 3400 kinderen over voeding en eten tegelijkertijd meer fruit en groenten. Dit initiatief maakt deel uit van een breder, EU-gefinancierd programma van $6,5 miljoen om voedselzekerheid in het door conflicten geteisterde Syrië te versterken.

"De schooltuinen zijn als een klaslokaal in de buitenlucht waar de kinderen leren door te doen," zegt Yao, eraan toevoegend dat de voordelen voorbij het klaslokaal en de speelplaats reiken tot aan de gezinnen en gemeenschappen van de kinderen.

"Goede voeding is de eerste vereiste voor kinderen tegen veelvoorkomende ziekten en is belangrijk voor kinderen om een actief en gezond leven te kunnen leiden. Vaak zijn scholen de enige plaats waar kinderen belangrijke levensvaardigheden opdoen, dus deze schooltuinen zijn een krachtig instrument om niet alleen de voeding van kinderen te verbeteren, maar ook om hen te helpen groeien." 

Met de geleverde middelen heeft elke school een schooltuin van ongeveer 500 vierkante meter aangelegd, uitgerust met watertanks en een druppelirrigatiesysteem. Met steun van de FAO en een lokale NGO die de dagelijkse productie verzorgt, hebben de schooltuinen samen ongeveer 12 ton groenten en fruit geproduceerd.


Voedingseducatie is belangrijk. Schoolkinderen en FAO-medewerkers bespreken voeding in een schooltuin in Hama, Syrië. Foto: FAO/Wajdi Skaf

Voedsel- en voedingsonderwijs versterkt het effect van voedselzekerheidsprogramma's.

Ahmed Raza, FAO-vertegenwoordiger voeding en voedselsystemen: "Er is steeds meer bewijs dat voedselproductie alleen weinig effect heeft op eetpatronen tenzij het door voedsel- en voedingsonderwijs wordt ondersteund. De ervaring leert dat de combinatie voedingseducatie en groententeelt eetpatronen daadwerkelijk beïnvloedt."

Daarom is het door de EU gefinancierde FAO-schooltuinprogramma gericht op een allesomvattende benadering van het voedsel- en voedingsonderwijs, waarbij leren aan praktische activiteiten wordt gekoppeld, ondersteund door een voedings- en gezondheidsvriendelijke schoolomgeving waarbij het schoolpersoneel, gezinnen en de gemeenschap betrokken zijn.

Vijfde-klasser Bilasan van de Bahaa Eddin Sajer basisschool in Damascus: "Op school leerden ze ons over kool, paprika, tomaten, aubergines, sla en veel ander voedsel. Ze leerden ons ook de voedselpyramide en alles over vitaminen en hoe we hier baat bij hebben." 


Een weelderige schooltuin in Tartous, Syrië. Studenten telen een scala aan groenten: paprika, tomaten, sla en aubergines. Foto: FAO/Wajdi Skaf

Ook de moeder van Bilasan begint de voordelen te zien van wat haar dochter leert. "Thuis heeft ze aardbeien geplant en elke ochtend pakt ze de slang om de planten water te geven en vertelt me 'dit is wat ik op school heb geleerd, mama'. ''

Het project wordt geïmplementeerd met ondersteuning van UNICEF, en het schoolmaaltijdprogramma van het WFP, en wordt binnenkort uitgebreid tot 35 andere scholen in Aleppo en Damascus dankzij bijkomende financiering van de regering van Japan.

Bron: FAO
Publicatiedatum: