Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PLU-codes: dit betekenen de stickers op groenten en fruit

Je hebt ze vast al wel eens gezien: de kleine stickers op appelen, bananen etc. waarop een vier- of vijfcijferig nummer te zien is. Maar weet je ook waar deze zogenaamde PLU-codes voor staan?

Wat zijn PLU-codes?
De afkorting PLU staat in het Engels voor 'price look-up'. In eerste instantie zijn deze codes voor de caissière, die dit nummer in de kassa ingeeft en zo de juiste prijs boekt. Zo heeft bijvoorbeeld een appelras een bepaalde code, hebben gele bananen weer een andere code dan groene enzovoort. De IFPS, de International Federation for Produce Standards, is verantwoordelijk voor het maken van de PLU-codes.

Wat betekenen de PLU-codes?
Lange tijd ging het gerucht dat je als klant precies aan de PLU-code van een product zou kunnen zien of dit product genetisch werd veranderd. Een vijfcijferig nummer dat met 8 begint zou hier de aanwijzing voor zijn. Het klopt weliswaar dat codes die beginnen met het cijfer 8 ooit als markering voor genetisch veranderde levensmiddelen bedoeld waren, maar inmiddels wordt echter ook organisch geteeld groente en fruit met zulke PLU-codes gekenmerkt. Er zijn groente- en fruitsoorten die voorzien zijn van PLU-codes die beginnen met 83 of 84 maar wel organisch geteeld zijn.

Levensmiddelen waarvan de PLU-code met het cijfer 9 begint zijn met zekerheid biologisch geteeld. Viercijferige codes die met een 3 of 4 beginnen zouden er echter op moeten wijzen dat de groente of het fruit met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstbemest geteeld werd.
Publicatiedatum: