Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrico neemt afscheid van voorzitter Jan Wolthuis op ledenvergadering

Afgelopen week namen Agrico-leden afscheid van Jan Wolthuis tijdens de centrale ledenvergadering. Jan Wolthuis was de afgelopen vijf jaar voorzitter. Tijdens de vergadering werd het jaarverslag 2015/2016 besproken. Daarnaast vond er een lezing plaats van astronaut André Kuipers.Tijdens de centrale ledenvergadering nam Jan Wolthuis afscheid als voorzitter van Agrico. Daarmee kwam een einde aan een periode van 12 jaar waarin Jan Wolthuis bestuurlijk actief was binnen Agrico. De laatste 5 jaar deed hij dit vanuit de rol als voorzitter van de coöperatie. Jan Wolthuis nam het roer over in een turbulente periode vlak na het afstoten van de industrietak. Onder zijn betrokken leiding heeft Agrico een mooie en stabiele periode doorgemaakt. Bestuurlijk hoogtepunt was de invoering van het nieuwe bestuursmodel in de zomer van 2014. Namens de leden ontving de heer Wolthuis een beeld dat symbool staat voor verbinding. Een waarde die de Jan Wolthuis tijdens zijn voorzitterschap altijd hoog in het vaandel had staan. Als dank voor zijn grote bijdrage aan de coöperatie is de hij daarnaast benoemd tot lid van verdienste.

Naast de formele agenda kende de centrale ledenvergadering ook een informeel programma. Middels een imponerende lezing nam Nederlands astronaut André Kuipers de 250 aanwezigen mee in de wereld van de ruimtevaart aan de hand van zijn indrukwekkende ervaringen opgedaan tijdens zijn ruimtereizen. Als belangrijkste boodschap gaf de heer Kuipers mee om goed te passen op onze planeet. "We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om onze mooie planeet te behoeden voor roofbouw."Aansluitend op de centrale ledenvergadering heeft de ledenraad op dinsdag 20 december de jaarcijfers over boekjaar 2015/2016 formeel vastgesteld. In boekjaar 2015/2016 heeft Agrico een recordbedrag uitbetaald aan haar leden. Verder is het belang in de deelneming in Turkije uitgebreid en is de joint venture in Kenia van start gegaan. Een belangrijke wijziging ten opzichte van andere jaren is de wijze van resultaatverwerking en vermogensvorming. Dit is een gevolg van het nieuwe financieringsbeleid van de coöperatie.In deze vergadering heeft de ledenraad ook een nieuwe commissaris benoemd in de vacature die ontstond door het vertrek van de heer Wolthuis. Mevrouw S.K. (Sigrid) Hoekstra uit Groningen is benoemd als externe commissaris met de expertise organisatiekunde en corporate governance. Mevrouw Hoekstra is werkzaam als directeur-bestuurder van woningcorporatie WoonFriesland en voorzitter van de raad van commissarissen van Univé Groningen. Sinds de invoering van het nieuwe bestuursmodel in augustus 2014 kent Agrico een personele unie tussen de raad van commissarissen en het bestuur. De toezichthoudende rol als commissaris van Agrico B.V. zal mevrouw Hoekstra dan ook gaan combineren met de rol van bestuurder bij de coöperatie.

Jan Wolthuis heeft in deze vergadering de voorzittershamer overgedragen aan de heer Adrie Vermeulen, akkerbouwer uit Swifterbant, die afgelopen juni door de ledenraad is benoemd als nieuwe voorzitter van de coöperatie per 20 december 2016.

Het jaarverslag van Agrico kan integraal worden gelezen op www.agrico.nl. Ook kunt u hier een korte impressie van de centrale ledenvergadering bekijken.

Bron: Agrico
Publicatiedatum: