Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cees Veerman: Telers weten te weinig over samenwerking

Telers hebben vaak geen idee of ze mogen samenwerken of niet. Om dat te voorkomen, moeten de Europese concurrentieregels worden verhelderd en versimpeld. Dat constateert Cees Veerman na zijn onderzoek voor de Europese Unie over land- en tuinbouwmarkten. "Alleen met duidelijke, werkbare regels hebben telers de kans om echt samen te werken." Producenten zijn nu nog te vaak het stootkussen van de hele AGF-sector als het gaat om lage prijzen en prijsschommelingen.



Veerman doet sinds januari met een twaalfkoppig Taksforce Agriculturele Markten onderzoek naar onder andere de positie van telers in de keten. Afgelopen maandag werd het rapport gepresenteerd.

Veerman beveelt aan om de transparantie in de keten te verhogen en ook verder concurrentie te laten ontstaan. "Grotere partijen met meer overzicht in de keten hebben vaak een goed idee van de markt, terwijl telers vaak kleiner zijn en dit overzicht niet hebben. Daardoor ontstaat wantrouwen over de prijs en over de toegevoegde waarde door de keten heen." Met verplichte prijstransparantie en een arbitragesysteem wil Veerman dit soort oneerlijke handelspraktijken oplossen.

En dan is er nog het GLB. Het GLB is marktgerichter dan voorheen, constateert Veerman en anticipeert meer op de wereldwijde markt. Een wereldwijde markt levert kansen op, maar ook beperkingen en de vrees is dat telers - niet verenigd en minder ondersteund door vroegere maatregelen van de overheid om de prijzen op peil te houden - een soort schokdemper van de sector worden als het gaat om prijsschommelingen en langdurige periodes van lage prijzen.

Veerman ziet verder dat er weinig gedaan kan worden tegen oneerlijke handelspraktijken. Hij pleit voor meer transparantie en een betere beschikbaarheid van financieringsmogelijkheden voor telers, waarin de Europese investeringsbank een rol zou kunnen spelen. Ook ziet hij kansen voor crisiskartels, waar ook telers die niet bij een telersvereniging aangesloten zijn, deel van kunnen maken.

Lees het hele rapport hier.