Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
is Patrick Stoffer de teler van de toekomst?

Geen vuile handen, wel een smartphone

Tholen - Hij heeft geen tuinbouwopleiding gedaan, niet echt groene vingers en is al helemaal niet van plan ooit een ritje naar veiling of telersvereniging te maken. Toch teelt Patrick Stoffer vanaf vandaag wekelijks zo'n 1000 kroppen sla. Die worden gegeten door de bewoners van het verzorgingstehuis van Humanitas in Deventer, waar zijn container-kwekerij ook staat. Is dit de teelt van de toekomst?


 
Containerteelt
Stoffer is de eerste Europese container-teler. Hij schafte bij Horticoop de Leafy Green Machine aan. Dit teeltsysteem is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Freight Farms en omvat een zeecontainer (12,2x2,44,2,6m) met daarin 256 teelttorens om hydroponic bladgewassen of kruiden op te telen. Via een app word je op de hoogte gehouden van de omstandigheden in de container en krijg je tips over wat er in de teelt gebeuren moet. Het teeltsysteem is daardoor behoorlijk hufterproof. Eén container staat gelijk aan 7.000m2 grond en het model vindt in de Verenigde Staten al gretig aftrek. Daar staan er inmiddels zo'n 150 en groeit de populariteit gestaag. Zo heeft Kimbal Musk, de broer van Paypal- en Tesla-oprichter Elon Musk, er onlangs 20 gekocht om zijn eigen vertical farm te starten. Met de millenials als doelgroep legt hij in zijn blog het belang uit van telen op locaties en contact hebben met de eindklant.

Leafy Green Machine
Ook de manier waarop Stoffer zijn onderneming inricht, heeft niets te maken met die van de kwekerijen zoals we ze nu kennen. Hij heeft geen verstand van de traditionele AGF-handel en heeft geen tuinbouwopleiding gedaan, maar studeert facility management en verwerkt het ondernemen met de Leafy Green Machine in zijn afstudeerproject. Wat hij wel heeft, is de Leafy Green Machine en een lokale afnemer. De teeltcontainer komt namelijk te staan bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer, waar Stoffer als woonstudent zelf al tussen de ouderen woont. "Een deel van de sla komt in het tehuis in een saladebar te liggen", vertelt de jonge ondernemer. "Het idee is de bewoners verder ook te betrekken bij het project, te laten zien hoe de sla groeit en wat er in de container gebeurt. In latere instantie is de ambitie ook iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Zo wordt het een onderdeel van de gemeenschap hier en een sociaal project."







Kostprijs
Andere afnemers vindt Stoffer in restaurants in de buurt. "Saladebars, horecagelegenheden. Ze kunnen de teeltgoten met de slaproducten in de restaurants plaatsen en zo ter plaatse verse sla oogsten", vertelt Stoffer. Hij heeft bedrijven nodig die hier de meerwaarde van zien, want op kostprijs kan hij niet concurreren met de klassieke glastuinbouw. "Het is niet concurrerend met een supermarkt nee. Je verkoopt ook het verhaal van het voedsel erbij. Verser en gezonder kan het bijna niet."
 
De container kwam deze week van de boot af en werd geplaatst op de Insperience Day bij Horticoop. Het bedrijf heeft de Leafy Green Machine sinds een paar maanden in het assortiment. Uit landen als Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk is er al interesse. Freight Farms verwacht dat de afzet in de VS komend jaar een vlucht neemt en hoopt ook in Europa een goede markt te vinden.