Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Citrus Greening Disease velt sinaasappelen uit VS

Sinaasappelmarkt kampt met aanvoerproblemen, prijsstijging verwacht

Een bacterie, slagregens of juist extreme droogte. De sinaasappel heeft het zwaar en dat gaat de consument in de portemonnee merken. De sinaasappelen die bij ons in de supermarkt liggen, komen uit de hele wereld. Normaal zorgt dit voor een constante aanvoer van deze citrus. Nu dreigt een combinatie van factoren de prijs toch flink op te stuwen.

In de Verenigde Staten hebben de sinaasappelen last van een bacterie. De Citrus Greening Disease. "Dit is al jaren aan de hand. Er kwamen juist berichten dat het in Florida onder controle was", zegt Willem Koole directeur van Frukar, importeur van citrusvruchten. In de Verenigde Staten zijn ze nu bezig om weer jonge bomen aan te planten maar deze geven nog niet genoeg vruchten.

Weersomstandigheden
"Vervolgens had Braziliƫ last van veel regenval", somt Koole op. Vanuit Zuid-Amerika kunnen we dus ook geen verse sinaasappelen verwachten. En ook uit Spanje gaat het nog even duren. "Normaal rond deze tijd komen de eerste sinaasappelen uit Spanje maar daar was juist sprake van weinig regen en langdurige droogte". De oogst is daar met enkele weken vertraagd.

Speculatie sinaasappelen
Moet al onze hoop dan gevestigd worden op sinaasappel-exportland Zuid-Afrika? "Nee, ook uit Zuid-Afrika komen maar weinig sinaasappelen richting Europa. Er was veel speculatie op de Zuid-Afrikaanse sinaasappelmarkt. Veel fruit is toen naar het Midden-Oosten gegaan en ook de Chinezen waren ons voor."

"De prijs ligt nu tussen de 1 euro en 1,20 euro per kilo. Normaal gesproken betaal je in de handel tachtig tot negentig cent voor een kilo". Betekent dit dat we de gehele winter met dure sinaasappelen zitten? "Nee hoor", lacht Koole. "Ik verwacht dat de prijzen na drie Ć  vier weken weer op het normale niveau zitten."

Bron: BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum: