Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 mln euro schade

Bosnische telers opgelucht over einde boycot

Telers in Bosnië en Herzegovina kunnen opgelucht ademhalen nu Rusland de boycot heeft opgeheven. De afkondiging kwam op 12 augustus, net voor de oogst begon, en is nu officieel.

De boycot begon als een tijdelijke maatregel om fytosanitaire redenen, maar bleef uiteindelijk 10 weken van kracht. Volgens de Russische autoriteiten voldeden de certificaten van het land niet aan de eisen en konden ze makkelijk vervalst worden.

"Groenten en fruit kunnen weer geëxporteerd worden naar Rusland," reageerde Mirko Šarović, Minister van Buitenlandse Handel en Economische Zaken van het Balkanland. De Russen zijn akkoord gegaan met de garanties die de overheid in Sarajevo stelde.



Zo is er een register opgesteld van alle exporteurs en producenten die zaken doen met Rusland. "Het protocol op de fytosanitaire bescherming in de handel tussen Rusland en Bosnië en Herzegovina zal de algehele gezondheid van de planten in de sector en het fytosanitaire systeem aanzienlijk verbeteren," zo reageerde de minister.

Volgens de voorzitter van de fruittelerscoöperatie in de republiek Srpska, Dragoja Dojčinović, vertelt dat de telers onderzoeken of er nog zaken gedaan kunnen worden met de Russen. Hij denkt dat het onmogelijk is dat de Russische bedrijven al nieuwe leveranciers gevonden hebben.



"De schade wordt geschat rond de 3 miljoen euro. Gelukkig is de appeloogst nog niet afgerond, maar 2.000 ton peren moet noodgedwongen op de binnenlandse markt gebracht worden," aldus de voorzitter.

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Bosnië en Herzegovina voor 8,5 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. De totale export staat traditioneel rond de 50 miljoen euro. Door de boycot zal dat dit jaar echter lager uitvallen, naar verwachting op 20 tot 25 miljoen euro.

Meer informatie:
Bojan Kecman
Ministry of Agriculture-Republic of Srpska
Tel: +387 65 742 293,
Email: b.kecman@mps.vladars.net
bojankecman@gmail.com
Publicatiedatum: