Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland boycot Bosnië en Herzegovina

Rusland twijfelt of illegale appelimport gestopt is

Zoals gisteren al te lezen was op FreshPlaza heeft de Russische Fytosanitaire Dienst, Rosselhoznadzor, een nieuwe boycot op appelen uit Bosnië en Herzegovina afgekondigd vanwege het vermoeden dat deze appelen eigenlijk uit Polen en niet uit Bosnië en Herzegovina afkomstig zijn. "Aangezien appelen het belangrijkste exportproduct naar Rusland zijn, zal de boycot een grote tegenslag voor Bosnische fruittelers betekenen. 12.700 ton van het totale volume van 23.000 ton fruit dat in 2017 naar Rusland geëxporteerd werd, bestond uit appelen (met een waarde van 9 miljoen)," benadrukt Bojan Kecman van het ministerie van Landbouw van de Republiek Srpska. 

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er appelen afkomstig uit de EU verpakt in Bosnië en Herzegovina en geëtiketteerd als Bosnisch product. Bosnië en Herzegovina exporteren vooral Idared, Granny Smith, Gloster, Fuji en Gala naar Rusland. 

Naast Rusland exporteert het land ook appelen naar Servië, Macedonië, Montenegro, Slovenië, Kroatië en Duitsland (wanneer er tekorten zijn).Kecman legt uit dat het zorgelijk is dat Rusland nu twijfelt of er daadwerkelijk een einde aan deze exportpraktijken is gekomen nadat het in 2016 op dezelfde gronden ook al een boycot instelde. De vorige boycot duurde 10 weken en kostte Bosnische telers naar schatting €3 miljoen. 

Er zijn geen data gegeven voor de boycot en de onderhandelingen met de Russische Fytosanitaire Dienst zullen naar verwachting de komende dagen van start gaan.Voor meer informatie:
Bojan Kecman
Ministry of Agriculture-Republic of Srpska
Tel: +387 65 742 293,
Email: [email protected]
[email protected]
Publicatiedatum: