Russen buigen zich over boycot Bosnië-Herzegovina

De eerste onderhandelingsronde tussen de Russische autoriteiten en Bosnië-Herzegovina heeft inmiddels plaatsgevonden. In januari 2018 verbood Rusland de import van fruit uit het land. Hoewel er nog geen besluit genomen is, zijn telers opgelucht omdat eerdere pogingen om een ontmoeting met het Russische fytosanitaire inspectie-agentschap te organiseren op niets uitliepen. Het importverbod op appelen uit Bosnië-Herzegovina werd ingesteld nadat gebleken was dat een aantal appelen dat naar Rusland geëxporteerd werd eigenlijk uit Polen afkomstig was. De Rosseljhoznadzor beweert dat de appelen naar Bosnië-Herzegovina zijn gestuurd, daar omgepakt zijn en vervolgens als zijnde lokaal geteeld product naar de Russische markt zijn verladen. 

Volgens Bojan Kecman van het ministerie van Landbouw van de Republiek Srpska is Rusland tevreden over de maatregelen die Bosnië-Herzegovina sindsdien genomen heeft om de uitgifte van fytosanitaire certificaten en de formulieren omtrent de herkomst van de appelen te verbeteren. "We hebben nu volledig inzicht in de groente- en fruitproductie en exporteurs naar Rusland en kunnen garanderen dat het systeem werkt, waar we eerder in ons protocol van vorig jaar al voor hebben getekend."

"Ik ben er van overtuigd dat de onderhandelingen uiteindelijk in ons voordeel uit zullen pakken," vertelde de minister van Buitenlandse Handel en Economische Betrekkingen van Bosnië-Herzegovina, Mirko Šarović, na zijn ontmoeting met de Veterinaire en Fytosanitaire Inspectiedienst (Rosseljkhoznadzor) in Moskou vorige week. 

"Ik hoop dat de boycot nog dit jaar opgeheven wordt," vervolgde Šarović, terwijl hij benadrukte dat de Russen eerst willen controleren of alle afspraken worden nageleefd alvorens zij hun definitieve besluit over de opheffing van de boycot nemen. 

Als de situatie eenmaal weer bij het oude is en de handel met Rusland hervat wordt, dan kunnen telers in Bosnië-Herzegovina uitkijken naar een goed seizoen.

"De fruitboomgaarden staan momenteel in bloei, met uitzondering van abrikozen en perziken. We verwachten dit seizoen een goede oogst appelen, peren, pruimen, frambozen en druiven," aldus Bojan.

Voor meer informatie: 
Bojan Kecman
Ministry of Agriculture-Republic of Srpska
Tel: +387 65 742 293,
Email: b.kecman@mps.vladars.net
bojankecman@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven