Opheffen boycot Turkije op tijd voor mandarijnenseizoen

Vorige week hief Rusland de sancties tegen Turkse sinaasappelen, mandarijnen, abrikozen en pruimen op. Daarmee kwam een einde aan de handelsbeperking die sinds januari gold.

De aankondiging kwam net op tijd voor de Satsuma telers, waarvoor het nieuwe exportseizoen voor de deur staat. Volgens Riza Seyyar van de Aegean Exporters' Association is de oogst van de Satsuma's dit jaar 25% groter dan vorig jaar. "We verwachten dat de export van Satsuma's dit jaar op 200 miljoen dollar uit zal komen." Vorig jaar incasseerden de telers een verlies van 25% onder invloed van de sancties.

Sancties op andere producten zijn nog altijd van kracht. De Russische autoriteiten lieten weten niet alle sancties op hetzelfde moment te kunnen opheffen, maar dat die sancties in de komende tijd wel opgeheven zullen worden. Rusland kijkt deze week onder andere naar de boycot van Turkse courgettes en aubergines.

Voor enkele telers, bijvoorbeeld van granaatappelen, komt het opheffen van de sancties te laat. In Antalya, waar 35% van de granaatappelen geteeld worden, verkopen de telers tegen een derde van de prijs uit angst met product te blijven zitten.

bronnen: Gida Hatti, Turkiye Gazetesi, Sputniknews

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven