Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelen of zoete aardappelen - wat is gezonder?

Aardappelen en zoete aardappelen hebben hun naam weliswaar met elkaar gemeen, maar de Duitse 'Landvolk-Pressedienst deelt mee dat het botanisch gezien om verschillende soorten gaat.


Foto: die-kartoffel.de

De bij ons bekende aardappel telt tot de nachtschadegewassen, terwijl de zoete aardappel, ook wel 'bataat' genoemd, tot de windefamilie hoort. Beiden komen echter uit Midden- en Zuid-Amerika. Van daaruit kwam de zoete aardappel in de zestiende eeuw naar Engeland, waar de Indiaanse benaming 'Batata' veranderd werd in 'Potato'. Daarmee ontstond de vergelijking met de aardappel.

Naast de naam lijken de twee knollen ook qua uiterlijk veel op elkaar, en zelfs de bereiding is soortgelijk. Ook hebben beiden ongeveer hetzelfde gehalte aan vet, proteïnen, ijzer, kalium, vitamine B6 en magnesium. Eén van de grootste verschillen zit echter in het suikergehalte: de zoete aardappel bevat circa 4,2 gram suiker per 100 gram, wat haar smaak en naam verklaart, en de aardappel bevat daarentegen slechts circa 0,8 gram suiker. Daarmee is ook het calorieëngehalte per 100 gram bij de zoete aardappel met 108 kcal hoger dan bij de gewone aardappel met een bescheiden 68 kcal. De zoete aardappel kan circa twee weken bewaard worden bij temperaturen tussen 12 en 18 graden Celsius. De aardappel kan op een koele en donkere plaats zelfs maandenland bewaard worden.

Ook wat betreft de teelt kunnen aardappelen duidelijk lagere temperaturen aan dan de zoete aardappel. Zoete aardappelen worden vrijwel uitsluitend geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Brazilië en Israël. De prijs ligt dan ook duidelijk hoger dan de prijs van aardappelen.

Meer wetenswaardigheden over aardappelen zijn te vinden op: www.die-kartoffel.de.
Publicatiedatum: