Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Traditionele meloenenrassen worden weer enthousiast opgepikt"

"Het seizoen voor de mini-watermeloenen in Portugal ziet er positief uit, ondanks wat uitdagingen bij de aanplant door regenval", zegt Tania Silva, verkoopverantwoordelijke bij Rush Farms Portugal. "Gelukkig konden we op tijd planten, omdat we vier soorten grond hebben, waarvan één zandgrond. We moesten dus niet wachten tot de grond droog was om te kunnen planten. We verwachten over vier weken het eerste product te oogsten, maar we importeren ook nog mini-watermeloenen uit Senegal om aan alle behoeften van onze klanten te kunnen voldoen."

Volgens Silva bieden de mini-watermeloen verschillende voordelen, waaronder minder afval. "De mini-watermeloen is een mooi alternatief voor de grote ballen. Omdat ze klein zijn, kun je dit fruit gemakkelijk in de koelkast bewaren en regelmatig vers fruit kopen. Voor supermarkten helpt het om verliezen te voorkomen vanwege de korte houdbaarheid van voorgesneden grote watermeloenen. Onze belangrijkste markt is Frankrijk, waar we supermarktketens bevoorraden. Op een gegeven moment zochten deze retailers naar producten van hoge kwaliteit, en onze Brix-niveaus voldeden aan hun eisen. Echter, we merken momenteel een enorme interesse vanuit zowel het VK als Duitsland, vooral van retailers en de belangrijkste leveranciers van de retailers in deze landen. Deze interesse komt er nadat andere landen de voorgaande seizoenen een deel van hun opbrengst verloren door slechte weersomstandigheden."

Hoewel de teelt van mini-watermeloenen en meloenen van Rush Farms Portugal toeneemt, is het bedrijf erg kieskeurig en voorzichtig wat areaaluitbreiding betreft. "Ons areaal neemt jaar na jaar toe. We passen regeneratieve teelt toe om compacte bodems te voorkomen en de bodemgezondheid op peil te houden. Alle toename van het areaal wordt beheerd met deze normen in gedachten. Niet alleen goede teeltpraktijken, maar ook een doordacht waterbeheer is onontbeerlijk."

Silva legt uit dat ook de vraag naar traditionele meloenenrassen toeneemt. "Er is enige interesse in gele mini-watermeloenen, maar ook de welbekende meloenenrassen worden weer enthousiast opgepikt door de consument. We merken dit vooral op de Franse markt. Primordiaal is een echt goed Brix-niveau. We realiseren ons dat er dit jaar minder Galia's en Cantaloupes beschikbaar zullen zijn dan vorig jaar. Dus stemmen we nu al goed af met onze klanten om ervoor te zorgen dat we voldoende volumes hebben om hun programma's in te vullen."

Door samenwerking met andere herkomsten streeft Rush Farms ernaar om jaarrond meloenen te kunnen leveren, aangezien klanten op zoek zijn naar een stabiel programma. "Ons seizoen begint in juni, met de Portugese oogst, en het loopt door tot eind september of midden oktober, afhankelijk van de regenval tijdens het seizoen. Ondertussen beginnen we sommige klanten te bevoorraden met de oogst uit Senegal. Dit was slechts een proef, maar tot nu toe gaat het goed, en we hebben geen reden om niet door te gaan met deze regeling. Onze klanten vragen ons om hen te helpen het seizoen eerder te beginnen dan wij kunnen, maar met een vergelijkbare kwaliteit als onze eigen teelt. Senegal bleek een haalbare oplossing", besluit ze.

Voor meer informatie:
Tania Silva
Rush Farms Portugal
[email protected]
www.rushgroup.co.uk

Publicatiedatum: