Er zijn hete pepers in elke vorm, kleur en scherpte. Voor sommigen is het eten een genot, maar voor anderen een gruwel. Het gebruik van hete peper blijft hoe dan ook met zo'n 2,5% per jaar toenemen.
Volgens Pedro Gallardo, promotor van de heetste pepers uit de Guadalhorce vallei, komt dit door de capsaïcine: "Het laat ons endorfines afscheiden: het plezierhormoon. Hete peper is 'in'. Momenteel is er een grote vraag naar alles wat met pikante voeding te maken heeft, vooral in de VS en Engeland, die samen met China en Italië de voornaamste consumenten hebben van dit type peper."
Hierop inhakend voerden Gallardo en zijn partners vorig jaar in Cártama proeven uit met 39 soorten chilipepers om de aanpassing aan de bodem en klimatologische omstandigheden te kunnen vergelijken. Het ging vooral om rassen uit Zuid-Amerika en Azië.
Daarna werden er 20 rassen geselecteerd om dit jaar met de teelt te kunnen starten. Gallardo en partners creëerden het merk Mucho Macho om zowel verse als verwerkte hete peper af te zetten. De doelstelling is een eerstejaarsproductie van zo'n 40 ton. Hiertoe proberen ze ook andere telers voor samenwerking te interesseren.
Gallardo: "We zijn van plan verse, gedroogde en gemalen chilipeper en pittige olijfolie op de markt te brengen. Verder willen we zowel in bulk als in verschillende formats verkopen onder de merknaam Mucho Macho."
Hij ziet Mucho Macho als een avontuur voor een groep jonge ondernemers die duurzaam en biologisch willen produceren. Het proces om een biologische certificering te bemachtigen, is reeds opgestart: "We gebruiken uitsluitend voor de biologische landbouw bestemde voedingsstoffen en methoden."
Eén van de dit jaar voor productie geselecteerde rassen is de gevreesde Carolina Reaper, huidige houder van het Guinness Record voor de heetste chilipeper ter wereld met meer dan 2.200.000 SHU (Scoville warmte-eenheden). Een andere super hete peper die ze overwegen, is de Trinidad Moruga Scorpion met 1.463.700 SHU of de Naga Jolokia, met meer dan 800.000 SHU.
's Werelds heetste
Ter vergelijking: Padron pepers hebben een potentieel van 2500 SHU en een Habanero chili peper 350.000. Pure capsaïcine heeft 16.000.000 SHU. Gallardo vertelt dat naar verwachting het Guinness Record binnenkort zal worden toegekend aan de Chocolate Bhutlah: "We zullen ook dit ras testen om het te kunnen produceren."
De pittige sector kan zeer winstgevend zijn: een kilo Carolina Reaper pepers kan wel 180 euro opleveren. Verder is het heel normaal dat er om de twee of drie jaar pittigere rassen verschijnen. Producenten lijken hierover te concurreren.
Na meerdere incidenten waarbij per ongeluk de ogen werden aangeraakt, wordt de hete peper volgens Gallardo nu niet meer niet zonder handschoenen aangepakt.
Bron: diariosur.es