Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Inmiddels jaarrond vraag naar pompoen"

Argentijnse pompoenen gearriveerd bij Bio Freshi Produce

Tholen - Vandaag zijn bij Bio Freshi Produce de eerste Argentijnse bio-pompoenen van dit seizoen gearriveerd. Gerrit-Jan Roza vertelt dat dat er nog twee weken Nederlandse pompoenen verkrijgbaar zijn en dat ze daarna overgaan op de import. "We hebben jaarrond pompoenen beschikbaar. Dit is vooral belangrijk omdat er met de pompoen veel meer afzetmogelijkheden bij zijn gekomen. Zo is de pompoen niet langer echt een winterproduct, maar verwerken consumenten ze bijvoorbeeld ook in salades of ovengerechten. Hierdoor is er jaarrond vraag naar dit product", aldus Gerrit-Jan.


De zojuist gearriveerde Argentijnse bio-pompoenen. Rechtsonder Gerrit-Jan Roza met de pompoenteler.

Hij ziet de Argentijnse pompoen als een mooie aanvulling op het aanbod wanneer de Nederlandse pompoenvoorraad op is. "En in mei verwachten we bio-pompoenen vanuit Egypte en de Israëlische pompoenen komen in juni. Daarna gaan we weer over op het Hollandse product." De pompoenen worden voornamelijk op programma basis geteeld met een kleine surplus om aan eventueel extra vraag te kunnen voldoen. De pompoen worden voornamelijk via de retail en biologisch groothandel in Nederland, Duitsland en België afgezet.

Gerrit-Jan voorziet nog veel groeimogelijkheden "Sommige retailers voeren momenteel de pompoen nog niet eens het hele jaar door. Daarvoor is onvoldoende aanvoer." De AGF-ondernemer importeert al sinds 2006 biologische pompoenen uit Argentinië. "We werken nauw samen met de telers, brengen er zaad naartoe en voorzien in machines. Ook ondersteunen we ze met het optimaliseren van het irrigatiesysteem."


De teler bij de irrigatiemachine.

In de loop van februari verwacht het bedrijf ook weer de eerste Argentijnse butternuts. "In samenwerking met de teler hebben we een nieuw ras binnen de butternut ontwikkeld: de Coquena. Deze is veel smaakvoller. Het is een mooi 'merk', de biefstuk onder de butternuts."


Coquena, aan de voet van de Andes.

Hij vertelt dat de pompoenen in bins binnenkomen. "Dankzij deze verpakkingswijze kunnen de pompoenen direct na binnenkomst op de juiste wijze worden geconditioneerd, gelet op de temperatuur en luchtvochtigheid. Vanuit de bewaring worden de partijen gewassen, gesorteerd en verpakt op bestelling van de klant."

Bio Freshi Produce

Sinds 1 december 2015 hebben Bio Freshi en RAN Fresh Produce hun activiteiten gebundeld. De al bestaande samenwerking tussen de twee AGF-bedrijven zal verder worden geïntensiveerd om de biologische producten van hun telers gezamenlijk in Europa op de markt te zetten. RAN Fresh Produce is een samenwerking tussen Israëlische telers, terwijl Bio Freshi zich vooral richt op de telers van (Nederlandse) vollegrondsproducten en overzeese producten.

De dagelijkse leiding van het nieuwe bedrijf, Bio Freshi Produce dat gevestigd is in Breda, ligt in de handen van Gerrit-Jan Roza.

Het bedrijf staat van 3 tot en met 5 februari ook op de Fruit Logistica in Berlijn (Hal 5.2/B-07).

Voor meer informatie:

Gerrit-Jan Roza
Bio Freshi Produce
IABC 5102
4814 RN Breda
06 51617021
gerritjan@biofreshi.com