Europese biologische markt flink gegroeid in 2016

De biologische markt in Europa blijft groeien. In 2016 is de markt met 11,4% gegroeid, tot bijna €33,5 miljard. Bijna alle grote markten maakten een groei van dubbele cijfers door. Tijdens BioFach maakte het Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) en de Agricultural Market Information Company (AMI) de cijfers van de Europese biologische sector van 2016 bekend. 


In 2016 werd er bijna 0,85 miljoen hectare meer voor de biologische teelt gebruikt dan in 2015. 

In 2016 groeide de Europese biologische sector ook wat betreft gebruikt areaal, producenten, en markten. 

Bijna 14 miljoen hectare aan akkerland in Europa is biologisch - en Spanje heeft het grootste areaal 
In Europe waren in 2016 13,5 miljoen hectare biologisch (Europese Unie: 12,1 miljoen hectare). Met meer dan 2 miljoen hectare blijft Spanje het land met het grootste biologische areaal in Europa, gevolgd door Italië (1,8 miljoen hectare) en Frankrijk (1,5 miljoen hectare). 

Het biologische akkerland is met bijna een miljoen hectare gegroeid 
Het biologische land is met bijna een miljoen hectare gegroeid; dit is een toename van 6,7% in Europa en 8,2% in de Europese Unie. De groei in 2016 was dan ook duidelijk hoger dan in 2015. In 2016 werd in Italië 300.000 hectare meer voor de biologische teelt gebruikt, en in Frankrijk 200.000 hectare meer. 

Liechtenstein is het land met de grootste hoeveelheid biologisch land ter wereld
Biologisch land beslaat in Europese landen 2,7% van het totale agrarische land en in de Europese Unie is dit 6,7%. Liechtenstein heeft de grootste hoeveelheid biologisch land (37,7%), gevolgd door Oostenrijk (21,9%). In negen Europese landen is minstens 10% van het land biologisch. 

Aantal biologische producenten neemt toe 
Er waren meer dan 370.000 biologische producenten in Europe (EU bijna 300.000), en het grootste aantal hiervan is aanwezig is Turkije (68.000) en Italië (meer dan 64.000). Het aantal biologische producenten groeide in 2016 met 7% (10% in de EU). 

Sterke groei voedselverwerkende bedrijven en importeurs 
In 2016 waren er bijna 66.000 voedselverwerkende bedrijven in Europa en bijna 63.000 in de EU. Er werden daarnaast bijna 4700 importeurs van biologische voeding geteld in Europa en bijna 4000 in de EU. Het aantal importeurs in zowel Europa als de EU is sterk toegenomen. Het land met het grootste aantal voedselverwerkende bedrijven was Italië (bijna 17.000), terwijl Duitsland het grootste aantal importeurs telde (bijna 1600). 

Retail gaat de €30 miljard voorbij in de EU 
De waarde van de retail verkoop in Europa was €33,5 miljard (€30,7 miljard in de EU). De EU is nu de op twee na grootste markt voor biologische producten, na de Verenigde Staten. 

De retail verkoop stijgt met dubbele cijfers in 2016 
De Europese markt groeide in 2016 met 11% (EU: 12%). Dit is de tweede keer dat de retail verkoop met dubbele cijfers is gegroeid sinds de financiële crisis. Een van de belangrijkste markten is Frankrijk, waar een groei van 12% werd gemeten. Tussen 2007-2016 is de waarde van de Europese markt (en die van de EU) meer dan verdubbeld. 


Zwitserland heeft de hoogste per capita consumptie van biologische voeding, zowel in Europa als wereldwijd. 

Europese consumenten geven meer uit aan biologische voeding 
In Europa gaven consumenten gemiddeld €41 per persoon uit aan biologische voeding (EU: €61). De hoeveelheid geld die consumenten per persoon uitgeven aan biologische voeding is het laatste decennium verdubbeld. In Zwitserland geven consumenten het meeste geld uit aan biologische voeding (€274 per capita). In sommige landen nadert het biologische marktdeel nu de 10%.

Wereldwijd gezien zijn Europese landen verantwoordelijk voor het grootste deel van de biologische voedingsverkoop. Denemarken heeft de hoogste verkoop van biologische voeding ter wereld (9,7%). Individuele producten en productgroepen hebben nog een hoger aandeel in de biologische verkoop. Zo zijn biologische eieren verantwoordelijk voor 20% van de waarde van de totale verkoop van eieren in sommige landen. 

De enquête over de biologische teelt is uitgevoerd door FiBL en AMI. De verzameling van data werd gesteund door het Zwitserse staatssecretariaat voor economische zaken (SECO), het International Trade Centre (ITC), NürnbergMesse, en IFOAM – Organics International.

Voor meer informatie:
FiBL
www.fibl.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.