Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin de Craen, Finca Boyal:

"Met 10 hectare hogedraadteelt snackkomkommers zijn we in Spanje uniek"

Tholen - Alweer zes jaar geleden vertrok de Nederlandse teler Edwin de Craen naar Spanje om voor Scherpenhuizen komkommers te gaan telen op het bedrijf Finca Boyal. Na enkele jaren lange komkommers aan de hoge draad te hebben geteeld, staat inmiddels de volledige glazen kas van 10 hectare in Don Benito - tussen Madrid en Lissabon - vol met snackkomkommers. Sinds vorig jaar verzorgt Edwin onder de vlag van Scherpenhuizen de afzet zelf.

Tot twee jaar geleden teelde Edwin alleen nog lange komkommers, waarna de vraag van de Nederlandse snackkomkommerteler Ad Verhoeven kwam of hij vanuit Spanje niet voor de invulling tijdens het winterseizoen kon zorgen. "Die samenwerking loopt perfect. Als de Nederlandse aanvoer wegzakt, komen wij langzaam in productie en als wij van de markt zijn, gaat Ad oogsten. Zo hebben kunnen ze jaarrond een constant aanbod garanderen. We zijn begonnen om op een zesde deel van het bedrijf snackkomkommers te telen, maar nu staat de hele kas vol. In het voorjaar bekijken we of we volledig doorgaan met snackkomkommers of mogelijk voor een deel lange komkommers gaan telen."



Grote partijen in snackkomkommers gestapt
Potentie voor het product is er volgens de Nederlandse teler in Spanje voldoende. "Er komt vraag van alle kanten. Nu neemt een Duitse supermarkt al een heel groot gedeelte van het aanbod weg, maar de vraag stijgt met het jaar. Die markt gaat gewoon verder groeien. Snackkomkommers hebben een unieke 'bite' en die valt ook bij kinderen goed in de smaak. In Spanje is de teelt van snackkomkommers redelijk groot, een aantal grote partijen als Unica en La Palma zijn er groot ingestapt, maar vooralsnog is er wel ruimte voor uitbreiding."

"Productietechnisch is het huidige seizoen goed gestart en de oogst ligt de laatste drie weken flink boven de prognoses. Door de hoge producties hebben de prijzen van alle kasgroenten in Spanje wel onder druk gestaan. Net als in Nederland is het hier ook uitzonderlijk warm geweest. Hierdoor hebben de vruchten zich niet goed kunnen zetten en is de verwachting dat de producties over een aantal weken weleens flink lager kunnen zijn in de rest van Spanje", verwacht Edwin. "Wij kunnen gewoon door produceren omdat we een verwarmde Nederlandse kas hebben."



Als enige hogedraadteler in Spanje is Finca Boyal zeker een uniek bedrijf te noemen. "Ik ging hier van start met het idee om op de Nederlandse manier te gaan telen, maar daar kom je vanzelf van terug. Je hebt nou eenmaal te maken met hele andere daglengtes en zonintensiteit en daar moet je de teelt op aanpassen. De groeisnelheid ligt hier veel hoger, door het vele licht en de hogere temperatuur. Dit heeft als nadeel dat we meer arbeid nodig hebben. Het grote voordeel is de kwaliteit van de vruchten. We meten een duidelijk hoger drogestofgehalte."

Spaanse mentaliteit
Navolging van Spaanse telers verwacht Edwin niet. "Wij snoeien planten op één of twee vruchten. Dat is een Spanjaard helemaal niet gewend. In onze glazen kas oogsten we zo'n elf, twaalf weken van een gewas. In Almeria duurt zo'n teelt maar zes weken. Het is een enorm arbeidsintensieve teelt. In de zomermaanden moet je zowel 's morgens als in de namiddag oogsten, zodat de komkommertjes aan het vereiste gewicht van 35 tot 40 gram kunnen voldoen. Dit systeem past niet bij de Spaanse mentaliteit. In de hogedraadteelt moet alles precies op tijd gebeuren. Daarbij denkt een Spanjaard in kosten en vanwege de hogere arbeidskosten ziet hij zo'n teelt helemaal niet zitten."



Ging Edwin in eerste instantie nog om de twee weken een weekend naar Nederland, inmiddels is de teler aardig 'verspaansd' en heeft hij ook een Spaanse vriendin opgedaan. "Het leven en werken in Spanje bevalt me goed. Ik kom nog regelmatig in Nederland om familie en vrienden te bezoeken, maar mijn toekomst ligt hier!"

Voor meer informatie:
Edwin de Craen
Finca Boyal, S.L.
Poligono Industrial San Isidro
C/ Marinegra 19,
06400 Don Benito, Badajoz
Tel: 0034662165128
e.decraen@fincaboyal.es
www.fincaboyal.es