Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mandarijnenproductie in zelfde periode +23%

Sinaasappelproductie in vijf jaar met 14% gedaald

De wereldwijde sinaasappelproductie is de afgelopen vijf jaar met 14% gedaald naar een volume van 48,4 miljoen ton in 2015. De daling in productiecapaciteit van de sinaasappelindustrie is voornamelijk het gevolg van een verschuivende vraag naar mandarijnen en andere citrus, evenals een sterke daling in de vraag naar sinaasappelsap. Vooral in Westerse landen levert sinaasappelsap aan populariteit in ten gunste van alternatieven, die minder suiker bevatten.

In 2010 werd er wereldwijd bijna 56 miljoen ton aan verse sinaasappels geproduceerd, blijkt uit een recente analyse van Consultancy.nl (op basis van data van het US Department of Agriculture en Bloomberg), waarvan meer dan de helft (51%) door huishoudens werd geconsumeerd. Over de afgelopen vijf jaar is de sinaasappelproductie echter gedaald met 14%, met 2013 (+4%) als enige uitzondering in de trend, waardoor de prijs van sinaasappels aanzienlijk gedaald is*.




Brazilië
Brazilië is het land waar veruit de meeste sinaasappels geproduceerd worden met dit jaar een productie van 16 miljoen ton. De sinaasappelproductie in het land is echter zwaar getroffen in de afgelopen jaren aangezien in 2010 nog zo'n 22,6 miljoen ton aan sinaasappels geproduceerd werd. China en de VS zijn daarna de twee grootste sinaasappelproducenten, met respectievelijke volumes van 6,9 en 5,8 miljoen ton. In de VS groeien de meeste sinaasappels in Florida – goed voor zo'n twee derde van de totale productie – en in California (ongeveer een derde). Tussen China en de VS is er echter een groot belangrijk verschil: in China wordt 91% van de geproduceerde sinaasappels geconsumeerd door de eigen inwoners, terwijl in de VS slechts 22% vers gegeten wordt door de eigen bevolking. 70% van de Amerikaanse sinaasappels belanden in de sinaasappelpers en worden omgezet naar sinaasappelsap, terwijl de overige 8% wordt geëxporteerd naar het buitenland. Ook Europa, Mexico en Egypte zijn goed voor een groot deel van de wereldwijde sinaasappelproductie, een marktpositie die zij hebben weten te behouden sinds 2010.



Er zijn een aantal duidelijke trends die de dalende sinaasappelproductie kunnen verklaren. Ten eerste is de vraag naar verwerkt sinaasappelsap met 17% gedaald sinds 2010, voornamelijk als gevolg van veranderende consumptiepatronen in Westerse markten. Consumenten kiezen daar steeds vaker voor alternatieven voor sinaasappelsap, omdat zij zich bewust zijn van de grote suikerconcentratie in het geproduceerde sap (die net zo hoog kan zijn als die in frisdrank). Vers sap, smoothies en water zijn de belangrijkste alternatieven, volgens experts.

Vijf jaar geleden werd er nog bijna 2,1 miljoen ton aan verwerkt sinaasappelsap geconsumeerd, en sindsdien is de consumptie ieder jaar gedaald, naar een totaal van minder dan 1,7 miljoen ton in 2015. Als reactie hebben producenten – onder wie marktleiders Coca Cola (met Simply Orange) en Pepsi (met Tropicana) – hun productie met meer dan 30% teruggeschroefd, deels om aansluiting te zoeken bij de lagere vraag, en deels vanwege een grote overcapaciteit in de markt tussen 2010 en 2012.




Een andere verklaring voor de daling in sinaasappelproductie is de verschuiving in vraag naar de kleinere en over het algemeen zoetere broertjes van de sinaasappel: mandarijnen. In 2010 consumeerde de wereldbevolking 22 miljoen ton van de kleinere citrusvruchten en in de afgelopen vijf jaar is dit aantal (en dus ook de productie) met 23% gestegen naar bijna 27 miljoen ton. In de laatste twaalf maanden steeg de vraag met 600.000 ton, terwijl de productie in China – vooral als gevolg van grotere oogsten en tuinuitbreiding in provincies als Guangxi, Fujian, Yunnan en Shaanxi – de productie in Europa en Marokko ver is gepasseerd. China produceert anno 2015 ruim twee derde van de wereldproductie van mandarijnen, en vertegenwoordigd een derde van de wereldwijde export. Van de mandarijnen wordt wereldwijd maar 6% verwerkt tot sap en andere producten in tegenstelling tot 38% van de sinaasappels.




Een vergelijkbare trend voltrekt zich in het grapefruitsegment, dat een consumptiegroei zag van 16%. Ook de consumptie van verse grapefruits overstijgt de productie van sap en ook hier wordt de trend voornamelijk gestuwd door gezondheidsoverwegingen die zichtbaar zijn in de gehele food & beverage industrie. De productie van limoenen en citroenen is daarentegen stabiel gebleven rond een productievolume van 7 miljoen ton per jaar. Andere soorten citrus, zoals de pompelmoes, papeda en commerciële varianten van citrus, zijn goed voor ongeveer 7% van de citrusvruchtenmarkt met een relatief stabiele vraag en aanbod.




* In het eerste halfjaar van 2012 werd de prijs van sinaasappels meer dan gehalveerd.

Bron: Consultancy.nl

Publicatiedatum: