Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze export naar Europa daalt met 20%"

Chinese citrusoogst getroffen door citrusgroeningsziekte en tyfoons

China is een van de grootste citrustelers ter wereld. Het land produceert ongeveer 16 miljoen ton citrus per jaar. De laatste twee seizoenen is de citrussector echter zwaar getroffen. De zuidkust is herhaaldelijk getroffen door tyfoons en de citrusgroeningsziekte heeft bijna 10% van de totale productie in 2014 weggenomen.


Mandarijnenoogst van 2015 bij Xiamen Rayen

"Het seizoen van 2015 is niet per sé goed voor ons geweest. Plantages in Zuid-China zijn beschadigd door tyfoons van de zomer. De groeningsziekte heeft veel schade veroorzaakt, vooral in de provincie Jiangxi," zegt Cherrie Yang van Xiamen Rayen uit de regio Zhangzhou aan de oostkust van China.

"We leveren pomelo, sinaasappelen en mandarijnen aan Chinese supermarkten. Groothandelsprijzen zijn 20% lager dan in het vorige seizoen. Dit kan veroorzaakt zijn door de financiële onrust waarin China sinds de zomer verkeert. De groothandelsprijzen voor pomelo schommelen rond de 4,5 yuan per kilo (€0,65). Navel-sinaasappelen worden verkocht voor 7 yuan (€1) en mandarijnen voor 3,5 yuan (€0,50). De pomelo-export is geraakt door de zwakke euro. Ondanks het feit dat de prijzen in China omlaag zijn gegaan, is de totale export naar Europa met 20% afgenomen ten opzichte van vorig jaar."


Mandarijnen verpakt en klaar voor verkoop

De Boven- en Midden-Yangtzerivier-regio produceert sinaasappelen die beroemd zijn voor hun gebruik in de verwerkings- en sapsector. Dit is ook het grootste productiegebied van Azië. Navel-sinaasappelen worden geteeld in de Hunan-provincie en in het zuiden van de Jianxi-provincie. De provincies Zhejiang, Fujian en Guangdong produceren verse en ingeblikte mandarijnen. Ingeblikte mandarijnen worden voor het grootste deel geëxporteerd. Chinese consumenten hebben de voorkeur voor vers fruit en het meeste verse citrus wordt verkocht op de binnenlandse markt. Daarnaast exporteert China een half miljoen ton citrus per jaar. Dit zijn voornamelijk easy peelers die bestemd zijn voor Zuid-Oost-Azië, Rusland en het Midden-Oosten.

De twee meest wijdverspreide mandarijnvariëteiten zijn de Satsuma met 60% van de totale productie en de Penkan/Lugan, die goed is 30% van de totale teelt. Populaire sinaasappelvariëteiten zijn de Jin (33%), Navel (20%), Red River, Bingtang (20%) en Valencia. Het oogstseizoen voor citrus loopt van september tot begin maart. 

China is een grote importeur van citrus aan het worden. De voornaamste exportlanden die aan de Chinese markt leveren zijn Zuid-Afrika, Australië, Chili, Egypte en Israël. Xiamen Rayen exporteert pomelo aan de EU en Navel-sinaasappelen aan het Midden-Oosten en Rusland.

Voor meer informatie:

Cherrie Yang
Xiamen Rayen Co., Ltd.
www.rayengroup.com
Phone+86 13625008165
E-mail: cherrie@rayengoup.com

Publicatiedatum: