kassen niet aangetast

Zuid-Australische tuinbouwsector functioneert normaal ondanks bosbranden

Telers en retailers functioneren "als normaal" in Zuid-Australië, maar blijven op hun hoede terwijl bosbranden met een omvang van 265 kilometer in het noordelijke deel van de staat onder controle worden gebracht. "Het merendeel van de grote branden hebben plaats gevonden op zeer droge stukken land in Mallala, waar graangewassen worden geteeld. Dat zijn gewassen die zeer brandbaar zijn en je moet je afvragen hoe je dat in bedwang kunt krijgen," zegt Julian Carbone van Adelaide Markets. "Er is onder de juiste omstandigheden slechts een klein vonkje voor nodig, maar veel tuinbouwgewassen worden geteeld in gebieden met veel groen rondom en met meer toegang tot water."

De meeste tuinbouwgewassen die aangetast kunnen worden bevinden zich in minder dichte gebieden, waar weinig begroeiing is. In het geval van aardappel-, wortel- en uientelers, die aan de markten leveren, kan indien de velden vlam vatten het gebied snel bewaterd worden centrale pompen aan te zetten. "Veel gewassen als tomaten, aubergines en komkommers worden geteeld in kassen en die zijn niet aangetast," zegt Julian.

De wegen zijn twee dagen na het begin van de branden heropend. In de zwaarst getroffen gebieden zijn opvangcentra opgezet. De brandweer en reddingsteams gaan verder met de brandbestrijding.

De branden hebben tot nu toe 35 huizen en 166 schuren vernietigd. Er zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Het is niet duidelijk hoe de branden zijn ontstaan, hoewel men niet uitgaat van opzet. 

Het leven gaat terug naar normaal, volgens Julian. De recente branden zijn zeer anders dan de branden die de regio Adelaide Hills hebben verwoest, waar sprake was van dichte begroeiing en veel dood hout om de brand aan te wakkeren. "Dit heeft vooral graangewassen beïnvloed."

Klik op www.cf.sa.gov.au voor updates over de bosbranden van de Country Fire Service.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.