Gys Du Toit

Zuid Afrika: Staking bij Dutoit duurt voort

De staking bij het Zuid-Afrikaanse Dutoit Agri Group is nog steeds gaande. De stakende werknemers zijn allen lid van de vakbond FAWU en eisen verbeterde werkomstandigheden en loonsverhoging.

Dutoit Agri zei trots te zijn op wat het bereikt heeft met betrekking tot duurzame banen over een periode van meer dan 100 jaar en gaf aan zich niet uit het veld te laten slaan door ongefundeerde beschuldigingen. Volgens het bedrijf was de verklaring in de media van de FAWU een bewuste poging om het publiek te misleiden met onjuiste informatie en schijnwaarheden.

Volgens woordvoerders van Dutoit Agri heeft de FAWU in werkelijkheid niet beantwoord aan eerder overeengekomen afspraken, wat impliceert dat de FAWU geen zicht meer heeft op de ontwikkelingen op het basisniveau en weinig waardering heeft voor werknemers, die de Zuid-Afrikaanse economie ontwikkelen. Dat zijn volgens Dutoit Agri ondernemingen, die banen genereren die broodnodig zijn en die zorgen voor sociale voorzieningen.

"De aanpak van de FAWU is kennelijk erop gericht om werknemers zo te beïnvloeden dat ze zich op een destructieve manier gaan gedragen in plaats van een die inspanning aanmoedigt. Dutoit Agri heeft zijn werknemers een voorstel tot loonsverhoging gedaan. Zij moeten de kans krijgen om voor zichzelf te beslissen of ze door willen gaan met de stakingsacties of dat ze door willen gaan met hun werk," zei directeur Gys Du Toit in een verklaring.

"We zijn ons echter goed ervan bewust hoe FAWU werknemers intimideert die gebruik willen maken van hun recht om zelf te bepalen of ze gaan werken in plaats van te staken. Hierdoor ontneemt de FAWU opzettelijk de democratische rechten van werknemers. FAWU handelt veel meer in het belang van de werknemers als het in goed vertrouwen en op respectvolle wijze onderhandelingen aan zou gaan. Zo niet, dan loopt de gemeenschap risico dat Dutoit Agri-werknemers de mogelijkheden ontnomen worden om eten op tafel te krijgen voor henzelf en hun families," besluit hij.

Klik hier om verder te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven