Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse citrustelers willen helderheid

Het is de tweede jaar op rij in Marokko dat citrustelers klagen dat het Ministerie van Landbouw de oogstprognose niet heeft gepubliceerd, hoewel het exportseizoen al een maand geleden is begonnen. Bedrijven werden slechts een figuur gegeven: er wordt 2 miljoen ton aan productie verwacht, maar er is niet bekend gemaakt van welke regio's of productiegroepen. Professionals zijn sceptisch over de cijfers van het ministerie, omdat in de fruitvormingsperiode (juni-juli) er sprake was van veel uitval. Dit gebeurde met name in de Souss-regio, dat de helft van het citrus van het land produceert en goed is voor 70% van de export.



Er wordt echter een toename van 6,7% in de productie verwacht ten opzichte van het vorige seizoen. De export zal voor alle variëteiten neerkomen op tussen de 500.000 en 520.000 ton. Ahmed Darrab van Aspam (Vereniging van Citrustelers in Marokko) zegt dat er ook sprake zal zijn van een meerderheid aan klein fruit, dat goed is voor driekwart van de wereldwijde export. Volgens Ahmed is dit gevaarlijk voor de sector, omdat een hoge concentratie aan vroege variëteiten inhoudt dat het exportseizoen in tweeën wordt gedeeld. Het seizoen wordt dan verkort naar 3 maanden in plaats van 6 maanden zoals 5 jaar geleden. Dit heeft geleid tot een afname van Marokkaanse producten op buitenlandse markten en banenverlies in de sector. Ondanks een recordseizoen voor de landbouw zijn er dit jaar 85.000 banen verloren gegaan op het platteland..

Het volume aan clementines bestemd voor de Russische markt is bewust verkleind. Het doel van dit seizoen is om de Europese markt te heroveren. De Spaanse export van klein fruit is afgenomen met 10% en dit jaar zal de Spaanse citrusteelt naar verwachting verder afnemen
Publicatiedatum: