Duitsland: zuurkool en rode kool worden schaars

De productie van zuurkool en rodekool is dit jaar in gevaar. Het 'Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie' in Bonn deelt mee dat telers en bedrijven in heel Europa op aanzienlijke oogstuitval rekenen. Afhankelijk van het teeltgebied — in Duitsland liggen de grootste arealen in Dithmarschen, ten noordwesten van Hamburg, rondom Stuttgart en in Niederbayern — ligt de oogst tot wel 55 procent onder de verwachtingen. Dit kwam door het weer waarbij het in het noorden te nat en in het zuiden te droog was.

In deze Duitse teeltregio's ligt het aanbod onder de vraag:
  • in Dithmarschen tot wel 40 %
  • in Nordbayern met 40 tot 55 %
  • in Niederbayern en Württemberg met 30 tot 40 %
  • in het Rheinland met 20 %
Als gevolg hiervan kunnen de telers niet aan hun verplichtingen van de contractteelt voldoen. De verwerkers passen op hun beurt hun productieprogramma's aan op de oogstsituatie. Dat wil zeggen: ook de productie van rodekool en zuurkool in conserven wordt ingeperkt.

De schaarse marktsituatie wordt tegelijkertijd versterkt door een ongebruikelijk hoge vraag naar wittekool vanuit Oost-Europa, vooral uit Hongarije en Polen. Daarnaast is de vraag naar rodekool extreem gestegen aangezien in Oostenrijk zo ongeveer de volledige oogst is uitgevallen.

Prijsstijgingen voor kool en zuurkool kunnen een logisch gevolg zijn. Op de vrije markt is de prijs van wittekool in ieder geval al gestegen tot drie of vier keer zoveel als de contractprijs. Rodekool is op de vrije markt, voor zover beschikbaar, dubbel tot drie keer zo duur als contractwaren.


Bron: www.bogk.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.