Reactie op nieuwe richtlijnen Gezondheidsraad

"Natuur & Milieu: "BTW groenten en fruit naar 0%"

Goedkopere groenten en duurder vlees. Daar pleit Natuur & Milieu voor naar aanleiding van de nieuwe voedselrichtlijnen van de Gezondheidsraad. "Rapport op rapport toont hetzelfde aan: minder vlees eten, meer groenten. Tijd dat de overheid in actie komt. Onze nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam is nu aan zet om alle rapporten in een concreet gezondheidsbeleid om te zetten. Dit kan heel eenvoudig: 0% BTW op groenten en fruit. 21% BTW op vlees en ongezonde producten. Het zou een mooie aftrap van zijn kersverse staatssecretariaat zijn," aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Kilo gehakt: 3 euro
"Momenteel krijgen consumenten de verkeerde prikkel: een kilo gehakt kost 3 euro en een kilo frites 1 euro. Veel groenten kopen is naar verhouding duurder. Dit moet anders: groenten en fruit goedkoper, vlees en vet duurder," aldus Sijas Akkerman. "Groenten en fruit eten is eigenlijk goed voor alles: voor het milieu, voor je gezondheid en voor de Nederlandse economie."

Milieu-impact van vlees
Volgens Natuur & Milieus heeft de productie van vlees een enorme impact op het milieu: de CO2 uitstoot in de landbouw is 20% van de totale CO2 uitstoot wereldwijd. Als iedereen in Nederland een dag in de week geen vlees eet, levert dat dezelfde CO2 besparing op als 1 miljoen auto's per jaar van de weg. Daarnaast kost de productie van vlees veel water. Voor de productie van 1 kilo biefstuk heb je een waterhoeveelheid nodig die gelijk staat aan 2500 keer het toilet doorspoelen.

Menu van Morgen

De richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn in lijn met het Menu van Morgen dat Natuur & Milieu twee weken geleden lanceerde. In het Menu van Morgen onderzocht Natuur & Milieu hoe we in 2030 9 miljard mensen gezond én duurzaam kunnen voeden. De belangrijkste wijziging was om de vleesconsumptie te halveren en de groente- en notenconsumptie te verdubbelen.

Gezondheid
Wie veel groente en fruit eet, heeft minder kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Alle reden dus om de vleesconsumptie te verminderen en de consumptie van groenten en fruit te stimuleren. Dit bespaart miljoenen aan zorgkosten.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.