"Guangan City in de provincie Sichuan is bekend om zijn pomeloproductie. Pomelo's van hier zijn sappig en zoet van smaak", stelt Hongxing Zou, een lokale fruithandelaar. "Ik ben opgegroeid in Guangan. Nu probeer ik mijn best te doen om kleine, lokale telers te helpen met de verkoop van hun producten op de nationale markt. Dit is het begin van het pomeloseizoen: het beste moment voor lokale telers om hun nieuwe oogst tegen goede prijzen te verkopen."


Hongxing Zou inspecteert en fotografeert de nieuwe pomelo-oogst in Guangan City

In vergelijking met vorig seizoen staat de pomeloproductie dit seizoen onder druk. Binnen een jaar daalden de prijzen met 20%. Zou: "Pomelo's hebben een aantal goede jaren gehad en werden verkocht tegen hoge prijzen. Daardoor gingen meer telers pomelo's planten. Dit resulteerde in een toegenomen volume op de markt."

"Aan het begin van het seizoen zijn de prijzen nog steeds stijgende. Momenteel liggen de gemiddelde pomeloprijzen rond 0,43 euro per kg. De prijzen voor de rassen Guangxi en Pingtian, twee premiumrassen, liggen hoger."

"Er is momenteel niet genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen. De prijzen zullen tot het einde van november blijven stijgen. Van december tot januari zullen de prijzen stabiel blijven. Het seizoen eindigt in het begin van februari, wanneer de prijzen beginnen te dalen."


Zou is positief over de vooruitzichten op de Chinese pompelmoesmarkt. Pomelo's worden steeds meer gebruikt in schoonheid- en gezondheidsproducten als gevolg van hun medische eigenschappen. Zou: "De (cosmetica)markt voor pomelo-extract of -schil groeit. Daarnaast is er veel media-aandacht voor de vitamine C, anti-aging eigenschappen van pompelo."Zou is ook positief over de rol van kleine lokale producenten: "In tegenstelling tot grote bedrijven en coöperaties zijn lokale telers bereid om hun producten te verkopen voor een aanvaardbare prijs." Hij handelt ook in citroenen uit Anye County. Het citroenseizoen staat op het punt van beginnen. De huidige groothandelsprijzen voor Anye-citroenen liggen momenteel rond de 1 euro per kg. Retailprijzen zweven rond de 1,86 euro per kg. 80% van de citroenen, geproduceerd in China, komen uit Anye County.

HongXing Zou

Telephone number: +8618402831375
Email: 454671747@qq.com
Qq: 454671747