Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder verschepingen naar derde landen

Geen objectieve reden tot speculatie in de citroenenmarkt

Het citroenseizoen, dat drie weken geleden begon met beperkte volumes, zal naar verwachting zijn piek bereiken in de tweede helft van deze maand. Prijzen zijn aanvankelijk hoger geweest dan in 2014, variërende van €0,85 tot €0,90 per kilo, hoewel het volume beperkt blijft. Momenteel heeft de Europese markt bijna geen voorraad uit Zuid-Afrika, Uruguay en Argentinië, die zeer positieve seizoenen hebben gehad wat betreft prijzen en volumes. Turkse citroenen zijn echter al op de markt gekomen met een erg agressieve prijs, vooral in Oost-Europa.

"Er is geen reden dat dit enige speculatieve prijsveranderingen kan rechtvaardigen met het seizoen op het zuidelijk halfrond dat op zijn eind loopt en dat van het noordelijk halfrond dat net begint. We hebben namelijk een erg schone overgang zonder overlap," zei José Antonio García, directeur van AILIMPO. "Dit leidt tot een erg positieve start voor ons seizoen, met stabiliteit in zowel aanbod als vraag, dat weerspiegeld wordt in erg redelijke prijzen tot dusver."

"De citroenenoogst van dit seizoen zal ongeveer 23% kleiner zijn en samen met de uitstekende kwaliteit, die we dit jaar hebben, stelt dit ons in staat om redelijke en stabiele prijzen te stellen."

Minder verschepingen naar derde landen
Meer dan 90% van de citroenen zal naar Europa gaan en er zal mogelijk een vermindering in de export naar niet-EU-landen zijn in navolging van de daling in de oogst van dit seizoen. "Onze eerste prioriteit is om de vraag van de EU-markt tegemoet te komen," zegt García.

Publicatiedatum: