Polen: kleinere oogst door droogte

De droogte is van grote invloed geweest op de afname van de geoogste volumes groenten en fruit in Polen. Het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek, CSO, heeft haar ramingen voor de meeste gewassen bijgesteld. Volgens de laatste ramingen zal de top fruitproductie uitkomen op 3,4 miljoen ton, 6% minder dan vorig jaar en ongeveer 8% lager dan de eerste ramingen in juli. Desondanks zal de productie nog steeds historisch groot zijn: 35% boven het gemiddelde van de periode 2006-2010.

Appeloogst

De appeloogst zal de 3 miljoen ton benaderen, 6% minder dan vorig jaar. Hierbij dient opgemerkt te worden dat in juli geraamd werd dat de appelproductie een recordvolume van 3.25 miljoen zou bereiken. De bijgestelde oogstverwachting is te wijten aan een lagere opbrengst en kleinere formaten. Het CSO laat echter weten dat wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, de appeloogst mogelijk groter uit kan vallen dan de huidige ramingen.Hetzelfde geldt voor de volumes peren en pruimen, die door CSO geraamd worden op respectievelijk 70 en 92 duizend ton, zo'n 5% en 13% minder dan vorig jaar. De Poolse groentenoogst zal dit jaar naar verwachting 16% kleiner uitvallen, met een volume van 3,9 miljoen ton. Dit is 10% lager dan de ramingen uit juli. De grootste productieafname wordt verwacht voor de koolsoorten, die met 20% zal dalen naar 0,9 miljoen ton ten opzichte van 1,2 miljoen ton in het voorgaande jaar. Ook geeft CSO aan dat het uienvolume zal afnemen met 13% en wortelen met 15%, naar respectievelijk 560 en 700 duizend ton.

Het uitblijven van regen en de hoge temperaturen in juli en augustus hebben ook schade toegebracht aan de aardappelteelt. Het CSO verwacht dat de aardappelproductie mogelijk met 19% daalt ten opzichte van vorig jaar, naar een volume van 6,2 miljoen ton.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.