Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druiven onderweg

VK: Eerste Peruaanse blauwe bessen gearriveerd

Terwijl het seizoen Peruaanse citrusseizoen op zijn einde loopt, komen blauwe bessen aan en zijn druiven onderweg. Importeur Rob Cullum van Pacific Produce gaf een toelichting op de verschillende seizoenen

Citrus
Cullum verwacht nog drie weken citrus te krijgen uit Peru. Dit zullen vooral Nadorcotts zijn en wat Honey-mandarijnen. "We zijn van 500 ton per week naar 300 ton per week gegaan in de afgelopen drie weken. Hiermee komt een einde aan een seizoen met een gemiddeld volume."

"De meeste mensen zullen praten over een goed citrusseizoen, omdat ze een aanbod hebben waar Zuid-Afrikaans citrus onder valt. Wegens de zwakke valuta had Zuid-Afrika in dit opzicht een erg makkelijk seizoen. Maar vanuit Peru zijn we aangewezen op de dollar, dus is het voor ons veel moeilijker geweest om tegen ze te concurreren," legt Cullum uit."We handelen voornamelijk in easy peelers. Het satsuma-seizoen had een moeilijke start, omdat het Nadorcott-seizoen van het noordelijk halfrond een lange tijd door liep, waardoor de satsuma's op een relatief volle markt terecht kwamen. Het midden- tot laatseizoen was relatief goed. Voor de Nadorcotts was het erg goed. Het fruit kwam binnen en ging direct weer door, wat goed was voor de smaakkwaliteit."

Blauwe bessen
 
De eerste container uit Peru kwam onlangs aan bij Pacific Produce. Cullum zegt dat het grote verschil is dat Pacific Produce de blauwe bessen als zeevracht verstuurt, terwijl andere bedrijven op het zuidelijk halfrond dit met luchtvracht doen. "We hebben deze week nog een container en verwachten een of twee per week voor de rest van het seizoen. Als het seizoen voor Peruviaanse blauwe bessen begint, komen we op de markt met een goede kwaliteit aan blauwe bessen. De blauwe bessen van het noordelijk halfrond daarentegen lopen op het eind van het seizoen en nemen dan af in kwaliteit. Het kan lastig zijn om de optimale prijs te behalen in de eerste paar weken omdat het fruit van het noordelijk halfrond goedkoop afgezet wordt. Het merendeel van de export zijn tot nu toe naar Noord-Amerika gegaan, omdat de markt daar erg kort is. Over de volgende paar jaren zijn we van plan om volumes te vergroten en planten we er momenteel veel bij."Peru kan in theorie 12 maanden per jaar produceren, maar Cullum zegt dat dat niet zal gebeuren. Het merendeel van de opbrengst zal bestemd zijn voor de periode van augustus tot november. De productie zal doorgaan van december tot maart, maar dan wel met minder volume.

Omdat ook in Zuid-Afrika er steeds meer bij geplant wordt, denkt Cullum dat het neerkomt op wie het meest efficiënt is in het uitbrengen van het product. Dit kan neerkomen op volumes en hoe accuraat deze getimed kunnen worden. "Zuid-Afrikaanse blauwe bessen zijn net binnengekomen, maar via luchtvracht, terwijl Peru dit met zeevracht doet. Dat gezegd hebbende is de wereldwijde consumptie nog steeds aan het stijgen." Hij gelooft dat er voor iedereen nog ruimte op de markt is en dat er ook Chinese en Noord-Amerikaanse markten zijn. "Prijzen gaan uiteindelijk naar beneden, waardoor de toename in consumptie nog meer toeneemt."

Druiven 
Pacific Produce is zojuist begonnen met het laden in Peru vanuit Piura in het noorden. Dit zal doorgaan tot vroeg in december. Eerst zal er sprake zijn van Globe. De zaadloze rassen zijn zojuist begonnen. Crimson en Sugra One beginnen ook. Pacific Produce levert voornamelijk aan retailers in het Verenigd Koninkrijk.

"We willen het gat vullen als Griekenland stopt met witte druiven en Spanje met rode druiven. Vorig jaar was een dwaze markt omdat die landen vroeg klaar waren, net als Italië. Ik denk niet dat het net zo problematisch als vorig jaar zal zijn," legt Cullum uit."Vorig jaar was de markt zeer hectisch tot Namibië enorme volumes ging verschepen. Toen stortte de markt in. Wat we echt willen, zijn geen idiote pieken en dalen. Dit jaar zou het meer gebalanceerd moeten zijn. Het noordelijk halfrond zou langer door moeten gaan en Brazilië zou het goed moeten doen omdat de valuta erg laag is."

De Noord-Amerikaanse markt ziet er erg aantrekkelijk uit, maar ze zullen twee weken eerder stoppen met witte druiven. Druiven uit Peru zullen daarom volgens Cullum in trek zijn. Normaal stuurt Peru hier veel heen, maar alleen na kerst. Dit jaar zal Peru een maand eerder verschepen.

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
+44 (0) 1865877801
[email protected]
www.pacificproduce.co.uk
Publicatiedatum: