Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse truffelsector in opkomst

De Zuid-Afrikaanse mycologist en teler, Leon Potgieter, veronderstelt dat hij zes jaar geleden de eerste inheemse West-Kaap truffel ontdekte en doet momenteel dan ook onderzoek naar de genealogie van de inheemse truffel.

In Zuid-Afrika zijn er een handvol gebieden waar de juiste voorwaarden aanwezig zijn om truffels te telen. Vorig jaar werd naar verluidt de eerste commercieel geproduceerde zwarte truffel ontdekt op een plantage in Mpumalanga.

De West-Kaap heeft ook uitstekende voorwaarden met zijn koelere, mediterrane klimaat en de samenstelling van de bodem, aldus Potgieter. Hij runt Truffle Growers SA, onder de merknaam Afrikaanse truffels en heeft ongeveer 28 hectare aan truffelboomgaarden. In de komende twee jaar wilt Potgieter in samenwerking met een Europees bedrijf nog eens 30 hectare beplanten. Hij begon vier jaar geleden met zijn eerste truffels en verwacht deze volgend jaar te oogsten.

De Zuid-Afrikaanse volwassen zwarte wintertruffels zal Potgieter naar verwachting kunnen afzetten voor maar liefst 1.460 euro per kilogram.

Een opkomende sector in Zuid-Afrika
Afgezien van de eigen productie werkt Truffle Growers SA ook mee aan het opzetten van truffelplantages voor andere Zuid-Afrikaanse telers. De diensten van het Trufle Growers zijn onder andere websiteanalyses, het leveren van geënte truffelbomen, het opzetten van boomgaarden, de oogst, kwaliteitscontrole en assistentie bij afzet en export.

Potgieter stelde dat hij al op 12 teeltbedrijven truffelplantages heeft opgezet. Potgieter verwacht dat dit zal toenemen. Ondanks de specifieke voorwaarden die nodig zijn om truffels te telen, vindt Potgieter dat de truffel een lucratief gewas is als gevolg van de relatief lage kosten voor het onderhoud van de plantages.

Lees meer op howwemadeitinafrica.com.
Publicatiedatum: