Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte planning nekt Spaans komkommerseizoen

Het gebrek aan planning is een bepalende factor geweest voor de ontwikkeling van het komkommerseizoen in 2014/2015. Hierdoor werden producttekorten veroorzaakt in de eerste fases en een overschot aan aanbod gedurende de wintermaanden, wat lagere prijzen veroorzaakte. "Veel telers probeerden over te stappen op wintergewassen om toch nog wat geld te verdienen. Dit leidde tot producttekorten tijdens de eerste maanden van het seizoen," legt Adrés Góngora van COAG Almeria uit.

Roque Garcia van UPA Almeria onderschrijft dit. "We hebben dit seizoen veel problemen gehad. We wisten niet hoeveel kilo's we zouden hebben, wanneer ze klaar zouden zijn en hoe deze verkocht zouden worden. Derde partijen hebben op de markt ingespeeld en goed gebruik gemaakt van de situatie."

Dit gebrek aan planning leidde tot een overschot aan komkommers gedurende de wintermaanden, waardoor de prijzen slecht waren. "We kunnen zeggen dat dit geen goed jaar voor komkommers was," zegt Andrés. Roque zegt dat het een matig seizoen is geweest, waarin men op het randje van winstgevendheid bleef.

"Wat prijzen betreft, is het positief geweest voor telers die gericht bleven op vroege rassen. Voor de rest was het een zwaar jaar," aldus het hoofd van COAG Almeria.

De positieve kant van dit afgeronde komkommerseizoen was de productkwaliteit. "Wat het product zelf betreft, is het zeker een goed jaar geweest, omdat er zich geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden en de kwaliteit van de komkommers optimaal was," zegt Andrés.

Investeren in uniformiteit

Roque legt uit dat men niet moet kijken naar de teelt in andere landen, zelfs als het om directe concurrentie gaat zoals de Nederlandse. "Onze telers zijn uitstekend, maar er zijn andere factoren die verbeterd moeten worden zoals de vermarkting. We moeten ook investeren in uniformiteit van het product. Veel factoren moeten geanalyseerd worden om enige problemen vast te stellen. Komkommers zijn een van de moeilijkste gewassen om te telen, maar onze telers doen het goed." In deze zin benadrukken zowel COAG als UPA de professionalisering van de landbouwsector van de provincie in de laatste jaren door de groeiende specialisering van telers.

Dit jaar was het komkommerareaal in Almeria 4.720 hectare enwerd volgens lokale bronnen een opbrengst van 401.135 ton gehaald.

Bron: valenciafruits.com
Publicatiedatum: