Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergeseizoen Zuid-Duitsland: kleinere oogst maar hogere prijzen

Op 24 juni eindigde traditioneel het aspergeseizoen. In het zuiden van Duitsland was er vorig jaar sprake van een recordoogst, maar kregen de aspergeproducenten dit jaar te maken met lagere temperaturen en een vertraagde seizoensstart. Simon Schumacher, secretaris van het 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.' (VSSE): "De oogstopbrengst is dit jaar iets kleiner uitgevallen dan vorig jaar. Men moet hierbij natuurlijk wel relativeren dat we afgelopen jaar ook wel erg zijn verwend."

"In totaal denken we dat de oogst dit jaar zo'n 15 procent lager ligt dan in 2014", denkt Schumacher. "Aan de ene kant hadden we een latere seizoensstart en minder zon. Maar ook stormdepressie Niklas heeft enige schade aan de akkers toegebracht. Door de weggewaaide aspergefolie is er aardig wat warmte verloren gegaan."

Kwalitatief gezien was 2015 een goed jaar voor de consument, legt Schumacher uit. "We werden verwend door een gelijkmatige groei. De oogsthulpen konden de oogst goed bijhouden en we hadden weinig kwaliteitsproblemen. Deze ontstaan wanneer er te grote temperatuurverschillen zijn. Dit jaar was dat echter niet het geval."

De prijzen lagen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. "Misschien lagen de prijzen gemiddeld zelfs nog een beetje hoger. Nadat de prijzen aan het begin van het seizoen relatief stabiel waren, daalden de prijzen in mei bij de groothandelaren onder het gemiddelde van de afgelopen twee jaar", zegt Schumacher. Daarom, zo verwacht hij, zal de gemiddelde consumentenprijs van 2015 op zo'n zes euro gelegen hebben.
Publicatiedatum: