Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijsstijgingen landbouwgrond over hoogtepunt heen

  • Groei van de prijs voor landbouwgrond zal afvlakken en meer volatiliteit gaan vertonen
  • Rendement in grondgebonden sectoren gaat een grotere invloed krijgen op de prijs van landbouwgrond
  • Grote regionale verschillen met toenemende kansen voor regio Noord
Rendement wordt belangrijker in prijszetting landbouwgrond
In de afgelopen vijf jaar stegen de prijzen voor landbouwgrond met gemiddeld 3 procent per jaar. De veranderde wet- en regelgeving en herstelde rendementen in grondgebonden sectoren, zijn volgens ABN AMRO hiervoor de belangrijkste oorzaken. Hiermee lijkt de basis gelegd voor een nieuwe marktdynamiek, die zich onafhankelijk beweegt van de conjuncturele en macro-economische ontwikkelingen. Een belangrijke factor voor de waardeontwikkeling van landbouwgrond zijn de rendementen in de akkerbouw en melkveehouderij. Daar ontstaat door hogere rendementen meer ruimte voor nieuwe investeringen en dit werkt door in de prijs. ABN AMRO benadrukt dat de stijging van de grondprijs zich niet op het huidige niveau zal blijven ontwikkelen. Doordat hoge grondprijzen het rendement negatief beïnvloeden, denkt ABN AMRO dat de groei van de prijs zal afvlakken en dat de grondmarkt meer volatiliteit gaat vertonen. Agrarische bedrijven gaan hun grondposities meer bepalen op basis van het gemaakte of verwachte rendement. Slechte opbrengstprijzen in de akkerbouw en/of melkveehouderij zullen ondernemers remmen in hun investeringsbeslissingen. Hierdoor zullen grondtransacties uitblijven, waardoor bij een gelijkblijvend aanbod de prijs zal dalen. Omgekeerd gebeurt hetzelfde als de opbrengstprijzen toenemen.
 
Grondprijs verschilt sterk per regio
Op regionaal niveau laat de ontwikkeling van de grondprijzen grote verschillen zien. Tussen de vier regio's - Noord, Zuid, Oost en West - lopen de prijsverschillen op tot maar liefst 25 procent. Gemiddeld zijn de grondprijzen in de regio Noord lager dan in de rest van Nederland. Zo zorgen een ruime beschikbaarheid van grotere kavels bij een vrij constante vraag voor lagere prijzen dan gemiddeld. Bovendien is de hoeveelheid grasland, waarvoor doorgaans minder wordt betaald dan (akker)bouwland, naar verhouding groter. In de regio West is het minste areaal landbouwgrond beschikbaar. Doordat ook minder bedrijven aanwezig zijn in deze regio heeft dit niet direct hogere prijzen tot gevolg. In de regio Oost worden de gemiddelde grondprijzen fors omhoog getrokken door transacties in de IJsselmeerpolders, waar de gemiddelde grondprijzen landelijk op het hoogste niveau liggen, en door transacties in de Betuwe waar kwalitatief goede grond een rendementsbasis vormt voor de boomkwekers en fruittelers. Regio Zuid is de duurste regio van Nederland. Zo neemt het aantal transacties in deze regio toe terwijl het aanbod daalt. Op basis van de huidige prijsontwikkelingen heeft regio Noord volgens ABN AMRO de beste troeven in handen, aangezien schaalvergroting en goede verkaveling verder zal doorzetten in de grondgebonden sectoren.
De volledige sector update is hier te downloaden.

Meer informatie:
ABN AMRO
Frank Rijkers, Sector Econoom Agrarisch, Food en Agrarische Grondstoffen
E: frank.rijkers@nl.abnamro.com
T: 020 628 64 37
Publicatiedatum: