Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hans Kluijt (Country Winery): "Pawpaw herstelde opvallend goed van vorst"

Grootste pawpawteelt van Noord-Europa in het Nijverdal

Tholen - De Country Winery in Nijverdal was vroeger een proefwijngaard/kwekerij voor het uittesten van verschillende druivenrassen om te zien of deze geschikt waren voor het Nederlandse/Twentse klimaat. Inmiddels experimenteert Hans Kluijt met de teelt van bijzondere fruitplanten, zoals pawpaw, persimmon, kiwi's en verschillende noten. "We hebben hier de meeste pawpawbomen staan van heel Noord-Europa!"



Hans kreeg de pawpaw-zaden van familie uit Amerika. "Je moet wel een lange adem hebben, van zaailing tot product ben je zeker zes jaar verder", vertelt Hans. "In Italië is ook een grote kweker van de pawpaw en onlangs zijn er ook in Kroatië en Servië duizend planten aangeplant, dus de teelt is wel in opkomst. Maar we zijn met deze grootte wel uniek in Noord-Europa met de pawpawteelt waarvan we meer dan honderd bomen hebben staan. Het plan is over 2 à 3 jaar een paar hectare pawpaw aan te planten.



Nadat de vorst (-9°C) over het Nijverdal ging, hingen er nauwelijks meer appelen en peren aan de bomen en kregen ook de walnoten een flinke tik. Opvallend genoeg bleken de PawPaw-bomen zich goed te herstellen. "Een gedeelte van de bloemen is wel afgevroren, maar er werden gelijk nieuwe bloemen aangemaakt. Het fruit herstelt zich opvallend makkelijk. Dat was bij de kaki's wel anders, die gaan er nu uit. ", vertelt Hans. De variëteiten die op dit moment bij Country Winery staan zijn: Overleese, Profilc, Davis, Rebecca Gold, Sunflower, Wells en een aantal zaailingen.



Het vruchtvlees van de pawpaw heeft een custardachtige structuur en heeft een tropische smaak een combinatie van banaan en mango met vleugje van aardbei of vanille afhankelijk van de soort", vertelt Hans enthousiast. De vruchten van de PawPaw bevatten veel belangrijke voedingstoffen zoals een hoog gehalte vitamine C, magnesium, ijzer, koper, mangaan, kalium en essentiële aminozuren en bevatte grote hoeveelheden van riboflavine, niacine, calcium, fosfor en zink. In Amerika doen professoren onderzoek naar antikankerstoffen die mogelijk in de barst van de takken van de PawPaw zouden zitten."



De pawpaw is tot zo'n drie weken na de oogst houdbaar. Daarna krijgt hij zwarte plekken op de schil. De teler ontpit het fruit waarna hij de pulp in de diepvries bewaart voor de bereiding van ijs, jam, bier en wijn. Voor de verse handel heeft Hans nog niet genoeg volume. "Maar over vijf jaar hoop ik een veelvoud van de oogst te hebben en dan kan dat wellicht interessant worden", besluit Hans. Hij houdt op 24 en 25 oktober 2015 een Pawpaw-festival, waar bezoekers meer informatie kunnen krijgen en proeven van de pawpaw en planten en zaden kunnen kopen.

Voor meer informatie over het pawpaw-project

Voor meer informatie:
Hans Kluijt
Country Winery
Jipkesbeltweg 42
7443PN Nijverdal-Hulsen
Tel: 0548-623657
Mob: 06-44608106
countrywinery@gmail.com
www.countrywinery.nl