Cultissima zoekt financiers voor teelt in Midden-Oosten

Tholen - Een flinke bevolkingsgroei, stijgende AGF-consumptie en een groeiende vraag naar lokaal geteeld product. John Breedveld signaleert goede kansen in het Midden-Oosten. Momenteel is hij met investeerders en fabrikanten een teeltfabriek in de regio aan het opzetten. De fabriek kost 30 miljoen dollar en heeft een terugverdientijd van 5 jaar. Voor het project zoekt Breedveld de laatste investeerders.

Begin dit jaar verkocht ondernemer John Breedveld zijn ICT-bedrijf. Nu legt hij zich toe op de ontwikkeling van de AGF-sector in het Midden Oosten. Daarvoor heeft hij het nieuwe bedrijf Cultissima opgericht. In de regio liggen kansen, vertelt hij. Ondernemers kijken wel naar China, Japan en andere Aziatische landen. "Maar het Midden-Oosten (overigens ook Azië) wordt overgeslagen." Hij constateert een vorm van koudwatervrees. "Of noem het in dit geval heet-zand-vrees. Reacties als 'wat moet ik in die zandbak', hoor ik veelvuldig. En er liggen meer kansen", vertelt Breedveld. "Mijn gevoel zegt dat wij als ondernemers de ogen sluiten in bepaalde opzichten."Breedveld doet al jaren zaken in het Midden-Oosten en ondersteunde in september de handelsmissie van minister Kamp naar Dubai. "Ik ken de autochtone bevolking en weet dat het goed zakendoen is."

Bevolkingsgroei
Zo zijn de demografische ontwikkelingen in het gebied gunstig. Terwijl grote delen van Europa te maken hebben met bevolkingsafname, heeft het Arabisch schiereiland te maken met bevolkingsgroei. "Dubai heeft op dit moment 8 miljoen inwoners maar tegen 2020 zal dit de 20 miljoen bereiken. Nu kent het vliegveld jaarlijks 60 miljoen passagiers. In 2020 wordt het nieuwe Al Mouktum airport geopend voor 250 miljoen passagiers", vertelt Breedveld. "In diezelfde periode moeten er ook nog eens 200 hotels bij komen in de buurt van Jebel Ali. Recente publicaties van de SIAL geven de groei van consumptie aan, waardoor lokale productie een must is." Volgens hem liggen er dan ook mooie kansen voor BV Nederland.

Export
Breedveld concentreert zich op het in de schappen krijgen van Nederlands product. "Qua export zijn er een handvol Nederlandse exporteurs actief maar er is meer te doen. De overheden zien graag ingevlogen, kwalitatief hoogwaardige producten. Maar naast het invliegen is er ook behoefte aan meer lokale productie. Dit past volledig in het overheidsbeleid omdat luchtvracht relatief duur en kwetsbaar is." Daarom is Breedveld ook aan de slag met het opzetten van lokale productie-faciliteiten. "Lokaal geproduceerd als het kan, ingevlogen als het beter is", verklaart hij.

Lokale fabrieken
Momenteel is Breedveld van plan met investeerders en fabrikanten lokale fabrieken te bouwen. Aanvankelijk zal de eerste op de grens van Dubai en Abu Dhabi zijn. Maar er is ook al interesse getoond vanuit Saudi Arabië. "De turnkey fabriek die wij willen bouwen, kost 30 miljoen dollar en heeft een terugverdientijd van 5 jaar. Wij bouwen daar met Nederlandse leveranciers de fabriek. Ook willen wij de Nederlandse telers er bij betrekken om continuïteit en kwaliteit te kunnen garanderen. Graag kom ik in dit stadium in contact met investeerders om de eerste fabriek rond te krijgen", vertelt Breedveld. Het Ministerie van Economische Zaken beoordeelt het plan en staat na goedkeuring garant voor de investering.

Voor meer informatie:
John Breedveld
Cultissima
Haydnsingel 3
2992 EL Barendrecht
The Netherlands
Tel.: +31 (0)85-7500265
Mob: +31 (0)6-23221646

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven