"Floor van Os: "We zijn nog een ouderwetse fruitpachter"

"Eind maart weten we waar we staan op de hardfruitmarkt"

Tholen - Meestal heeft Floor van Os van de gelijknamige groothandel uit Benschop wel een uitgesproken verwachting over de hardfruitmarkt. Dit jaar is hij voorzichtiger. "Ik weet het dit seizoen gewoon niet. Dat is ook de reden dat we met deze lage marktprijzen gewoon blijven verkopen en de verkoop spreiden over het hele seizoen heen. Als de prijs zakt, is 45 cent een goede prijs en heb je het goed gedaan. Als de prijs nog oploopt naar 50/60 cent, dan ben je iets te rap geweest. Anderzijds, als we met elkaar het fruit vast blijven houden, dan zal het ook niet goed aflopen."Eigen verkoop
Van Os bestiert met drie broers en vier neven het bedrijf J.C. van Os, dat bestaat uit een teeltbedrijf met een areaal van 30 hectare, een boerderijwinkel in Papendrecht en sinds enkele jaren is daar een AGF-speciaalzaak in Sliedrecht aan toegevoegd. "We zijn nog een ouderwetse fruitpachter. De boerderijverkoop doen we al meer dertig jaar en is een belangrijke pijler onder ons bedrijf. Het koelen doen we in een eigen koelhuis. We zijn jarenlang lid geweest van The Greenery, waarbij ik altijd zelf de verkoop ter hand heb genomen. Dit paste niet meer in de GMO-regelgeving, waardoor we vorig jaar de keuze moesten maken om of The Greenery of de verkoop op te geven. Dat was voor ons geen moeilijke beslissing, want we wilden de verkoop niet opgeven."

Samenwerking D&G Fruit
Zelf exporteren heeft Van Os nog nooit gedaan. "We exporteren in samenwerking met exporteurs, waaraan we verkopen. Vroeger hebben we altijd veel met Jover gedaan. Nu werken we veel met het Belgische D&G Fruit, dat een sterke positie heeft op het Verenigd Koninkrijk en in Scandinavië. We hebben altijd weinig richting het Oostblok gedaan, maar als een markt als Rusland wegvalt, heb je wel met de gevolgen te maken", vertelt Floor. "Dit jaar hebben we toch met een heel apart afzetseizoen te maken. De productstromen verschuiven. Deze lage prijzen en goede kwaliteit zijn voor exporteurs wel een ideale situatie om nieuwe markten te bedienen. Naast China zie je nu ook markten als Noord-Afrika en het Midden-Oosten meer en meer aan de markt komen."

Kwaliteitspeer
"De kwaliteit is dit jaar uitstekend en daarmee is het een goed jaar om te experimenteren naar nieuwe markten, omdat we die kwalitatief goed aan kunnen. Met de Conference hebben we een kwaliteitspeer in huis, die in China goed is ontvangen en waarmee we overal ter wereld naar toe kunnen. Ik blijf dan ook optimistisch, want aan de marktwerking kun je toch niets veranderen", vertelt Floor. Op de vraag of hij toch een vooruitblik wil doen naar de komende weken, antwoordt de fruithandelaar: "Statistisch gezien, zal er de eerste vier maanden van het nieuwe jaar enorm veel verkocht moeten worden. Eind maart weten we waar we staan. Als het de komende maanden niet gebeurt, dan zie ik het somber in. Blijft de afzet goed doorlopen, dan zou het jaar stabiel kunnen eindigen."

Voor meer informatie:
Firma J.C. van Os
Dorp 99
3405 BB Benschop
floor@fruithandelvanos.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.