"gelijk slechtste komkommerjaar in tijden"

Nico van Adrichem switcht van rozenteelt naar komkommers

Tholen - Wat als je besluit komkommers te gaan telen en het eerste jaar is gelijk een van de slechtste komkommerjaren van de afgelopen decennia? Zonder het verder dramatischer te maken dan het is, is dit precies wat Nico van Adrichem van Ni+Co komkommer kwekerij overkwam.De afgelopen twintig jaar kweekte hij rozen, maar door heftige concurrentie voelde hij zich gedwongen daarmee te stoppen. Hij verhuisde van Pijnacker naar IJsselmuiden, transformeerde een reeds vijf jaar leegstaande voormalige rozenkwekerij tot moderne kas en teelt daar nu dus komkommers. En hij valt niet bepaald met zijn neus in de boter: 'De afzet is wel goed, maar de prijzen zijn heel slecht. We hebben wel geleerd goedkoop te produceren, maar voor de prijzen die we er nu voor krijgen, gaat het echt niet,' aldus van Adrichem.Nico is aangesloten bij telerscoöperatie Van Nature die de afzet van zijn komkommers verzorgt, vooral richting Scherpenhuizen en Levarht. Dat gaat naar tevredenheid maar met het oog op de lage prijzen kan hij niet begrijpen waarom groentetelers in Nederland zo makkelijk over zich heen laten lopen. "Wij zouden veel meer onze poot stijf moeten houden: 25 cent en anders niet. Dan maar af en toe wat weggooien, zoals dat met koeienmelk ook wel gebeurde. Natuurlijk is dat zonde, maar dat is dan ook een beetje het risico van het vak."Waar van Adrichem ook een broertje dood heeft, is het gestunt met prijzen. "Laatst had Lidl een aanbieding: twee komkommers voor 25 cent. Maar niemand gaat toch gelijk 10 komkommers kopen?! Je koopt er 1 of 2 en die eet je vandaag of morgen op. Komkommer is een versproduct, dus eigenlijk is dat heel raar."

Maar misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. In elk geval vangt Ni+Co komkommer kwekerij begin februari 'gewoon' weer met een nieuwe teelt aan.

Voor meer informatie:
Ni+Co. Komkommer kwekerij
Tuindersweg 24
8271 PK IJsselmuiden
T: 0621852417

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.